
Într-un context în care optimizarea fluxurilor logistice și reducerea amprentei de carbon sunt priorități strategice, FM Logistic a iniţiat încă din septembrie 2024, pe axa feroviară-rutieră care leagă sudul Franței de Paris, o linie de transport intermodal. Containerele sunt mai întâi transportate cu camionul de la unul dintre depozitele FM Logistic la stația Valenton (Val-de-Marne) sau Avignon (Vaucluse). Acestea își continuă apoi călătoria cu trenul până la stația de sosire, înainte de a porni din nou la drum pentru a fi livrate clienților distribuitori, cu camioane care mergeau pe un combustibil alternativ, OLEO 100.
„Din septembrie 2024, ne-am accelerat dezvoltarea prin consolidarea capacităților noastre datorită unei soluții integrate, gestionate de la un capăt la altul de FM Logistic, cu mijloace proprii, cum ar fi containerele FM, pe axa Nord/Sud-Est, care nu numai că reduce emisiile de CO₂ cu 70 până la 80% pe durata unei singure călătorii, dar garantează și o mai mare fiabilitate operațională și robustețe a planurilor noastre de transport”, a spus Sylvain Philippe, director european de dezvoltare multimodală la FM Logistic.
Acest nou coridor permite acum, în special pe această axă, să se reducă emisiile de CO₂ de șase ori comparativ cu transportul exclusiv rutier. Prin această abordare, Grupul FM se reconectează cu patrimoniul său feroviar și marchează un nou pas semnificativ care ar trebui să fie dublat în curând în alte țări europene, unde FM este prezentă: Polonia, Spania și România.
Transportul multimodal nu este doar un răspuns la problemele ecologice, ci și o reinventare a practicilor și a modelelor logistice de mâine. Acesta contribuie la decongestionarea drumurilor, la atenuarea lipsei de șoferi și la reducerea riscurilor legate de siguranța rutieră. Oferind o alternativă fiabilă la transportul rutier, multimodalul permite, de asemenea, companiilor să gestioneze mai bine fluctuațiile cererii și să reducă costurile de transport, respectând în același timp standarde de mediu din ce în ce mai stricte.