Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Formular de localizare a pasagerilor, pentru monitorizarea activității transportatorilor şi şoferilor străini pe teritoriul României

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Ministerului Sănătății și Ministerului Finanțelor introducerea în România a „formularului de localizare a pasagerilor”, în format online, pentru a se asigura o trasabilitate a tuturor cetățenilor străini, inclusiv a conducătorilor auto care intră pe teritoriul național sau se află în tranzit.

Această măsură va permite monitorizarea, mai eficientă, a activității transportatorilor şi a conducătorilor auto străini pe teritoriul României, în contextul pandemiei, dar nu numai.

Unele state au introdus formulare online pe care toate persoanele – inclusiv şoferii profesioniști – trebuie să le completeze înainte de a intra în respectivele țări. Astfel, formularul se solicită în Grecia, Belgia (pentru şoferi, dacă stau mai mult de 48 de ore), Marea Britanie (pentru toţi cetăţenii, cu cel mult 72 de ore înainte de a intra în țară), Germania (pentru cei care s-au aflat în  zone care prezintă motive de îngrijorare în ultimele 10 zile înainte de intrarea pe teritoriul Germaniei) şi Austria (conducătorii auto sunt scutiți de la această obligativitate).

Italia și Franța au introdus declarația pe proprie răspundere, care trebuie completată de toate persoanele care intenționează să călătorească în aceste țări, inclusiv conducătorii auto.

În contextul monitorizării transporturilor rutiere de marfă, Ungaria a introdus, începând cu 1 ianuarie 2021, Sistemul electronic de preînregistrare a autorizațiilor auto – Bireg, pentru a asigura trasabilitatea și controlul utilizării legale a autorizațiilor auto bilaterale/terță țară și multilaterale CEMT. În prezent, firmele de transport rutier care operează exclusiv sub licența comunitară UE nu trebuie să se înregistreze, cu excepția celor care efectuează pe teritoriul Ungariei operațiuni de cabotaj sau operațiuni de transport cu autorizații CEMT.

UNTRR consideră necesar ca autoritățile române să adopte măsuri similare de localizate a pasagerilor pentru toate persoanele străine care intră pe teritoriul național, inclusiv pentru conducătorii auto străini care operează transporturi rutiere pe teritoriul României.

Articole similare

Ad