Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Grupul MOL inaugurează cea mai mare fabrică de hidrogen verde din Europa Centrală și de Est la Százhalombatta

  • Foto: Grupul MOL

Grupul MOL, o companie energetică de top din Europa Centrală și de Est, a finalizat construcția și a predat o instalație de hidrogen verde în Százhalombatta. Cu o capacitate impresionantă de 10 megawați, această instalație este considerată cea mai mare din regiunea Europei Centrale și de Est. Investiția totală pentru acest proiect a fost de aproximativ 22 de milioane de euro.

Instalația de hidrogen verde reprezintă o mișcare strategică importantă pentru Grupul MOL, având în vedere angajamentul său față de sustenabilitate și reducerea emisiilor de carbon. Această nouă instalație va avea un impact semnificativ asupra emisiilor de dioxid de carbon ale rafinăriei de la Dunăre, contribuind la reducerea lor cu aproximativ 25.000 de tone pe an.

MOL va putea produce 1.600 de tone de hidrogen verde curat și neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon pe an, ceea ce deschide un nou capitol în economia hidrogenului. Investiția este în conformitate cu strategia corporativă SHAPE TOMORROW a Grupului MOL, care vizează să facă regiunea mai durabilă, mai competitivă și mai autosuficientă.

Noua tehnologie va înlocui treptat procesul de producție pe bază de gaz natural, care reprezintă în prezent o șesime din totalul emisiilor de dioxid de carbon ale Grupului MOL. Instalația va începe să producă în a doua jumătate a lui 2024. MOL va utiliza hidrogenul verde în principal în propria rețea pentru producția de combustibil.

Echipamentul de electroliză de la Plug Power utilizează electricitate din surse regenerabile pentru a descompune apa în hidrogen și oxigen. Acest lucru înseamnă că nu se generează subproduse poluante și, de fapt, fabrică va produce 8-9 tone de oxigen pur pentru fiecare tonă de hidrogen. Compania americană, cu o experiență operațională de aproape 50 de ani, a oferit grupului MOL o tehnologie inovatoare și fiabilă, precum generatoarele de hidrogen, optimizate pentru producerea de hidrogen pur.

Investiția este în conformitate cu strategia corporativă SHAPE TOMORROW a Grupului MOL, care are ca scop să facă regiunea mai sustenabilă, mai competitivă și mai autosuficientă.

„Grupul MOL a atins o altă etapă importantă: acum putem produce hidrogen verde fără a produce gaze cu efect de seră. Folosind această tehnologie, putem obține aceeași reducere a emisiilor ca și cum am scoate din circulație aproximativ 5.500 de vehicule peste noapte. Astăzi, noua noastră fabrică de hidrogen verde face doar operațiunile industriale ale MOL mai ecologice, dar mâine va oferi soluții pentru întreaga industrie și pentru mobilitatea pe bază de hidrogen. După Száhalombatta, vom duce tehnologia la celelalte două unități de producție de combustibil ale grupului pentru a face procesul de producție de combustibil mai sustenabil la fiecare dintre rafinăriile Grupului MOL.”,

a declarat József Molnár, CEO al Grupului MOL, la ceremonia de inaugurare a noii fabricii de hidrogen verde.

„Suntem încântați să sărbătorim, în parteneriat cu MOL, inaugurarea uneia dintre cele mai mari fabrici de hidrogen verde din Europa care sprijină o rafinărie. Ca o modalitate puternică de reducere a emisiilor de carbon în cadrul operațiunilor de rafinărie, suntem mândri să echipăm MOL cu tehnologia de ultimă generație a electrolizatorului pentru a produce eficient hidrogen verde. Împreună, avansăm spre neutralitatea emisiilor de carbon, promovând operațiuni mai ecologice și propulsând economia hidrogenului.”,

a declarat Andy Marsh, CEO al Plug.

Articole similare

Ad