Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

În Polonia se modifică indemnizațiile de deplasare și acum, și de la 1 ianuarie 2023

Așa cum informează asociația poloneză de transport și logistică TLP, în această țară s-a publicat Regulamentul ministrului familiei și politicii sociale de modificare a Regulamentului privind creanțele datorate unui angajat dintr-o unitate a administrației publice de stat sau locale din sfera bugetară pentru o călătorie de afaceri. Conform noilor reglementări, indemnizațiile de deplasare în străinătate se vor modifica o dată de la 29.11.2022 și încă o dată de la 1 ianuarie 2023, cu efect, ca și în România, asupra indemnizației angajaților din firme private, inclusiv ale șoferilor de transport internațional.

Noua valoare pentru deplasările în țară va fi de 45 de zloți polonezi (un zlot polonez este echivalentul a circa 1,0419 lei). Pe de altă parte, indemnizațiile pentru deplasările în străinătate în cazul unor țări (Germania, Spania, Olanda) rămân neschimbate, iar în cazul altor țări cresc.

TLP a pregătit pentru transportatorii polonezi o comparație a valorilor indemnizațiilor în cele mai populare țări europene pentru ei. De aici reiese că cele mai mari valori vor fi în Austria (57 de euro/zi, față de 52 până acum), Belgia, Franța și Luxemburg (55 de euro/zi, față de 48, 50, respectiv 48) și Finlanda (53 de euro/zi, față de 48 de euro/zi până acum).

Iar cele mai mici valori sunt în România (42 de euro/zi, față de 38 până acum) și Estonia, Lituania, Republica Moldova și Slovenia (toate cu 45 de euro/zi, față de 39 Lituania și 41 celelalte până acum).

Aceste valori valabile pentru bugetari se folosesc în transportul rutier pentru determinarea indemnizațiilor pentru deplasările interne și ca bază de calcul pentru contribuțiile de asigurări sociale și avansurile din impozitul pe venit ale unui șofer care lucrează la internațional.

Articole similare

Ad