Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

In Romania sunt circa 1,8 milioane mp de spatii industriale

Potrivit ultimului raport al JLL, stocul de spatii industriale actual din Romania este estimat la aproximativ 1,8 milioane m2, cu aproximativ un milion m2 in huburile industriale din si de langa Bucuresti. In trimestrul al treilea din 2014, pe piata din Capitala nu s-au inregistrat livrari noi. JLL a raportat in trimestrul al doilea al anului finalizarea constructiei extinderii de 3.000 m2 din Otter Logistics Park. Nu exista in acest moment proiecte speculative in constructie. Toate dezvoltarile noi sunt fie construite in baza unui contract de pre-inchiriere, fie sunt ocupate direct de proprietar.
 

Rata medie de neocupare in Bucuresti a scazut in ultimul trimestru la un nivel sub 10%.
In T3 din 2014, JLL estimeaza ca in Romania s-au inchiriat aproximativ 98.000 m2 de spatii industriale, o suprafata de 3,5 ori mai mare decat nivelul inregistrat in T2 din 2013. Aproximativ 60% din totalul inchirierilor a fost reprezentat de cererea de spatii noi, restul fiind reprezentat de renegocieri si innoiri. Cererea a crescut pe fondul cresterii puternice a vanzarilor cu amanuntul si a performantelor bune ale companiilor din agricultura.
Cererea s-a concretizat in contracte semnate in Bucuresti, Ploiesti si Timisoara. In Bucuresti, in T3, suprafata totala de spatii industriale inchiriate a fost de aproximativ 57.000 m2, 60% din intreaga suprafata totala inchiriata la nivel de tara. Sub-pietele Bucuresti Vest Km. 13 si Km. 23, ce cuprind aproximativ 75% din intregul stoc din Bucuresti, au continuat sa fie cele mai atractive, datorita spatiilor de calitate oferite si infrastructurii de buna calitate (Autostrada A1, principala ruta de acces catre Europa si apropierea de Centura orasului).
Cele mai mari tranzactii din T3 2014 au fost innoirea unui spatiu de 27.000 m2 de catre Unilever si inchirierea unui spatiu nou de 10.900 m2 de catre Lidl in Ploiesti West Park, dar si inchirierea a unui spatiu nou de 16.000 m2 de catre Geodis si inchirierea de scurta durata a unui spatiu nou de 16.000 m2 de catre EVW in Prologis Bucuresti.
Chiriile spatiilor de logistica clasa A sunt cuprinse intre 3,6-4,0 Euro/m2/luna. Chiriile spatiilor dedicate industriei usoare sunt la nivelul de 3,5-4,25 Euro/ m2/luna. In cazul spatiilor industriale mari, de peste 20.000 m2, chiriile sunt in jurul a 3,5 Euro/ m2/luna. Volumul stimulentelor financiare a continuat sa fie semnificativ, in special pentru suprafete mari si durate lungi. Specialistii din domeniu asteapta ca cererea sa creasca in continuare si in urmatorul trimestru, datorita performantelor bune ale economiei, ceea ce ar impinge rata de neocupare in jos. Aceasta ar putea aduce un val de noi dezvoltari in 2015, in special in Bucuresti. In functie de numarul de pre-contracte semnate, Immofinanz va dezvolta Log Center Bucharest, o unitate clasa A, in partea de nord vest a Bucurestiului. Piata va fi influentata puternic si de numarul in crestere de tranzactii imobiliare ce au avut sau vor avea loc.

Articole similare

Ad