Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Incurajati sa investeasca

Dupa ce la sfarsitul lui octombrie 2014 presedintele in functie al Romaniei respingea o lege care promulga o serie de scutiri de la impozit ale administratorului si rezidentilor parcurilor industriale, ca „nefiind oportuna“, inceputul de an a venit cu vesti mai bune pentru acestia, prin faptul ca in 2015 parcurile industriale si lucrarile de amenajare facute de chiriasii acestora vor fi scutite de impozitul pe constructii, supranumit „taxa pe stalp“. Aceasta veste poate constitui un impuls mult asteptat de dezvoltatori de a investi, mai ales din zone precum Brasov si Cluj, in care cererea este inca sustinuta si in care gradul de ocupare de 100% ii obliga sa caute solutii de extindere a parcurilor.
 

Cu toate acestea, inca exista zone ale tarii in care parcurile industriale atrag cu greu clientii, in special din cauza faptului ca facilitatile si infrastructura de transport promise raman inca pe hartie, la nivel de proiect.

Clientii sunt selectati si in functie de poluarea pe care o pot genera
Bucharest Industrial Park (BIP), situat la km 23 pe autostrada A1, Bucuresti- Pitesti, s-a dezvoltat pe baza unui parteneriat romano-belgian (familia Ratiu-Wilmarc Invest&Attis), pe un teren de 173 ha. Parcul a generat pana acum investitii de peste 70 de milioane de euro si mai mult de 1.000 de locuri de munca, principalele companii care activeaza aici fiind din domeniul logisticii, depozitarii si industriei usoare. „Societatea-administrator, Universal Management, a obtinut titlul de parc industrial de la Guvernul Romaniei, oferindu-i-se astfel scutire la plata taxelor pentru terenurile si constructiile aflate pe domeniul parcului“, a precizat Alexandru Hagea, sales manager in cadrul BIP.
Dezvoltator al acestui proiect este Universal Property, proprietara terenurilor, careia ii revin dezvoltarile industriale si logistice din zona de NV a Bucurestiului, alaturi de societatea administrator Universal Management si de Universal Logistic, infiintata in 2007 cu scopul valorificarii unei suprafete de teren de 34 ha in incinta parcului industrial, prin inchiriere de spatii logistice. „Parcul are avantajul unei locatii convenabile, fiind in imediata apropiere a centurii Bucurestiului (la 8 km) si la doar 4 km de viitoarea centura care va face legatura intre autostrada A1 (Bucuresti-Pitesti) si A2 (Bucuresti-Constanta), parte a coridorului IV pan european“, a precizat Alexandru Hagea, completand: „pe langa calitatea lucrarilor de constructie, un element esential in dezvoltarea parcului l-a reprezentat oferirea unor pachete de servicii cat mai diverse si mai bine adaptate nevoilor clientilor. Insa o limitare majora, care se impune inca din faza de selectie a posibililor clienti, este ca acestia sa nu genereze o sursa de poluare in cadrul parcului industrial.“
Pretul mediu de achizitie a terenului din cadrul BIP este de 19 euro/m2, in vreme ce inchirierea se face la 3,1 euro/m2, fara sa existe si varianta concesiunii.

Articole similare

Ad