AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Investitii uriase pentru injumatatirea ponderii logisticii in pretul final al produselor

Proiectele de infrastructura necesare pentru implementarea TEN-T si desfasurate in perioada 2014-2020 sunt estimate la 500 de miliarde de euro, iar pana in 2030 numai finalizarea coridoarelor retelei principale TEN-T vor necesita aproximativ 750 de miliarde de euro, fonduri provenite in cea mai mare parte din bugetele nationale ale tarilor membre, dar si din bani UE si din investitii private. Este vorba de 2.500 de programe de infrastructura pe care le-a identificat Comisia Europeana si care isi propun sa imbunatateasca viteza, costul si desfasurarea proceselor logistice in Comunitate.

Scopul investitiilor este imbunatatirea infrastructurii existente de-a lungul a noua coridoare care tranziteaza intreaga Europa, promovarea unor sisteme inteligente si mai eficiente de transport, integrarea zonelor urbane in coridoare logistice importante si transferul marfurilor spre solutii de transport mai ecologice. Aceste coridoare vor lega mai eficient 94 de porturi si 38 de aeroporturi si vor aborda 35 de proiecte transnationale majore, contribuind la coeziune in Europa si la o economie mai competitiva.
In prezent costurile logistice in UE reprezinta circa 15% din valoarea finala a produselor, iar oficialii europeni isi propun sa injumatateasca aceasta valoare prin facilitarea comertului transfrontalier.
Unele fonduri europene vor fi alocate pentru instrumente financiare inovatoare, ca imprumuturi, garantii si alte mecanisme de gestionare a riscului, astfel incat sa atraga investitii private. Dar nu toate proiectele de infrastructura pot genera amortizari ale investitiei si profit, astfel ca fondurile UE vor juca si de acum inainte un rol important in finantarea TEN-T, mai ales a proiectelor concepute pentru implementarea cu succes a retelei ca intreg.
Din cele noua retele de coridoare identificate, tarile est-europene sunt parte a cinci coridoare majore: de nord (la Marea Baltica), Orient/Est Med, Baltic-Adriatic, Rin-Dunare si Mediteraneean.

Articole similare

Ad