Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

IRU: Transportul public necesită sprijin politic și financiar puternic

Uniunea Transporturilor Rutiere Internaționale (IRU) și partenerii săi solicită Uniunii Europene să sprijine transportul public de pasageri pentru a atinge obiectivele economice, sociale și de durabilitate.

Într-o scrisoare deschisă, IRU – împreună cu autorități europene de transport metropolitan, operatorii de transport, Eurocities, POLIS și Asociația Internațională a Transportului Public – solicită Comisiei Europene, Consiliului și Parlamentului European să ofere un plan politic și financiar puternic pentru a sprijini sectorul transportului public.

În ciuda provocărilor generate de pandemie, transportului public continuă să ofere servicii de calitate și sigure, cu progrese vădite către mobilitatea cu emisii zero și experiențe îmbunătățite pentru pasageri. Costurile de operare au crescut însă, la acestea adăugându-se lipsa forței de muncă.

Referitor la legislatura 2024-2029, cele șase organizații au subliniat necesitatea acordării unui sprijin mai susținut transportului public, propunând, în același timp, mai multe inițiative, inclusiv recunoașterea importanței strategice a sectorului, publicarea unei declarații UE privind transportul public, consolidarea coordonării între instituțiile UE și părțile interesate locale și furnizarea de finanțare adecvată pentru noile tehnologii și pentru infrastructură.

Cu peste 50 de miliarde de pasageri anual, transportul public este cea mai durabilă, eficientă și incluzivă opțiune de transport în comun, oferind cetățenilor acces la servicii vitale precum locuri de muncă, educație, sănătate și cultură.

Sursa foto: IRU

Articole similare

Ad