Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Italia: controale privind contractele de munca în transporturi și logistică

După ce ELA (European Labor Agency) a anunțat o acțiune mixtă de control Belgia, Italia, România și Slovacia – fiind vizate companiile de transport cu capital belgian și italian cu filiale și în cele două țări est-europene, Ministerului Muncii din Italia a anunțat ample verificări privind dumpingul social și exploatarea forței de muncă în sectorul logistică și transportul de marfă. Au fost verificate 1.739 de contracte de muncă și intervievati 945 de lucrători.

Ministerul Muncii și Politicilor Sociale din Italia a anunțat primele rezultate ale activității operaționale a grupului operativ „Sectorul logistică și transportul de marfă”, înființat de ministrul Muncii și Politicilor Sociale, Andrea Orlando, rezultate preluate de presa italiană specializată.

Numai în ziua de 20 decembrie au fost verificate în total 90 de firme, la jumătate dintre acestea fiind constatate nereguli în legătură cu munca ilegală și sănătatea și securitatea la locul de muncă. Autoritățile au dispus suspendarea activității a 4 firme pentru muncă nedeclarată și a 15 firme din motive de nereguli privind normele de sănătate și securitate în muncă, cu referire în special la neevaluarea riscurilor, la supravegherea sănătății, la neinstruirea și pregătirea lucrătorilor, la prevenirea incendiilor, la neverificarea corectitudinii atribuirii subcontractelor – precum și încălcări referitoare la programul de lucru/orele suplimentare/perioadele de odihnă, cu normă parțială și transferuri false de personal.

Controalele în transportul de mărfuri, coordonate de Inspectoratul Naţional al Muncii, au vizat 17 depozite ale companiilor din sectorul logistic situate în 10 regiuni: Lombardia (Cremona, Pavia, Lodi), Piemont (Novara), Emilia-Romagna (Bologna, Piacenza, Parma), Liguria (Genova), Marche (Ancona), Abruzzo (Chieti), Lazio (Latina, Roma), Toscana (Livorno), Apulia (Bari) și Calabria (Cosenza). Au fost efectuate controale simultane la mai multe filiale/birouri cu concursul personalului de inspecție de la Inspectoratul Național al Muncii, Carabinieri pentru Protecția Muncii, INPS, Inail, Garda de Finanțe, MISE și Agenția de Venituri

Articole similare

Ad