Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Italienii investesc 530 de milioane de euro pentru stații de alimentare cu hidrogen pentru camioane și trenuri

Guvernul Italiei a semnat pe 1 iulie două decrete care stabilesc procedurile și modalitățile pentru a beneficia de cele 530 de milioane de euro alocate în cadrul PNR pentru experimentarea utilizării hidrogenului în transportul feroviar și rutier. Pentru transportul rutier, planul alocă 230 de milioane pentru construirea a cel puțin 40 de stații de realimentare dedicate vehiculelor comerciale până la 30 iunie 2026, cu stabilirea contractelor până la 31 martie 2023.

Ministerul precizează că „pentru amplasarea stațiilor de realimentare, se va acorda prioritate zonelor strategice pentru transportul rutier greu, cum ar fi zonele din apropierea terminalelor interioare, rutele cele mai afectate de trecerea vehiculelor de transport de marfă pe distanțe lungi și legăturile cu sistemele de transport public local cu vehicule alimentate cu hidrogen”. „Stațiile de realimentare vor trebui să răspundă nevoilor axei rutiere Brenner, coridorului est-vest Torino-Trieste și coridoarelor rețelelor europene Ten-T”.

Celelalte 300 de milioane vizează transportul feroviar, cu scopul de a scoate din uz locomotivele diesel, acolo unde liniile nu sunt electrificate, în favoarea mașinilor electrice cu pile de combustie. Ministerul consideră că este mai ieftin să folosești hidrogenul decât să instalezi energie electrică. Investiția acoperă întregul lanț de aprovizionare: producția de hidrogen verde, transportul, depozitarea, construcția de stații și achiziționarea de trenuri. Planul prevede construirea a 10 stații de alimentare, care să fie gata până la 30 iunie 2026, resursele urmând să fie alocate până la 31 martie 2023.

Amplasarea investițiilor ia în considerare, în mod prioritar, zonele și necesitățile deja identificate în PNR și alte măsuri pentru punerea în aplicare a utilizării tehnologiei pe pile de combustie. Beneficiarii resurselor sunt regiunile și provinciile autonome care exploatează serviciul feroviar care face obiectul măsurilor inovatoare.

Articole similare

Ad