Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Kärcher a redat strălucirea Pieței Sfântul Gheorghe din Timișoara

  • Foto: Kärcher România

Producătorul de echipamente Kärcher România împărtășește succesul proiectului de curățare a Pieței Sfântul Gheorghe din Timișoara, marcând astfel o etapă importantă în misiunea companiei de conservare a monumentelor și clădirilor istorice.

Piața Sfântul Gheorghe din Timișoara are o istorie remarcabilă ce se întinde încă din 1323, când a fost atestată pentru prima dată existența Bisericii Sfântul Gheorghe. În prezent, piața găzduiește statuia Sfântului Gheorghe și ruinele vechii biserici, ambele mărturii ale bogatei sale istorii.

Kärcher România a demarat un proiect amplu de curățare pentru a reda strălucirea locului emblematic. Echipa Kärcher a efectuat curățarea pavajului, a scărilor și a pereților din beton înconjurători, folosind cele mai moderne tehnologii de curățare pentru revitalizarea și conservarea patrimoniului cultural.

„Anul Capitalei Culturale creează punți de colaborare, iar această deschidere a mediului privat față de Timișoara este o dovadă importantă de încredere în viziunea noastră și în programul Capitală Europeană a Culturii. Suntem onorați să avem Kärcher ca partener în acest proiect de curățare a Pieței Sfântul Gheorghe, care este una dintre piețele vechi ale Timișoarei. Acest parteneriat ilustrează importanța responsabilității noastre comune în păstrarea patrimoniului istoric, iar de rezultate se vor bucura atât timișorenii, cât și turiștii.”,

a declarat în timpul conferinței de presă pentru inaugurarea proiectului de curățare a Pieței Sfântul Gheorghe, primarul orașului Timișoara, Dominic Fritz.

Echipamentele și tehnologiile Kärcher folosite în cadrul acestui proiect au fost desemnate în urma unor teste de curățare efectuate pentru fiecare element al pieței.

Tehnologia de curățare cu gheață carbonică a fost folosită pentru a îndepărta depunerile superficiale de pe statuie, asigurând o curățare delicată. Travertinul din alveole a fost curățat cu tehnologia de aspirare profesională și curățare cu abur, iar în zonele sensibile ale soclului și în zonele cu lipitură de material s-a utilizat un aspirator de curățare cu abur pentru a evita deteriorarea materialului litic. Statuia a fost apoi spălată cu apă la presiune scăzută pentru a proteja patina bronzului, utilizând un aparat profesional de curățare cu înaltă presiune Kärcher.

Aceste tehnologii au fost aplicate și pentru curățarea treptelor de acces din dale de andezit, a pereților din beton armat cu urme de graffiti și a pavajului din plăci ceramice și andezit. Toate aceste operațiuni au fost efectuate cu atenție de specialiștii Kärcher, utilizând tehnici delicate pentru a conserva integritatea monumentului.

Mai multe detalii și fotografii pot fi găsite pe www.kaercher.ro/Piata-Sf-Gheorghe.

„Acest proiect de restaurare și curățare este o componentă a angajamentului nostru de responsabilitate socială. Ne implicăm în proiecte culturale care aduc valoare comunităților și promovăm dezvoltarea durabilă. Suntem mândri că am putut să aducem această expertiză în Timișoara, un oraș cu o însemnătate specială pentru noi toți. Timișoara este cunoscută nu doar pentru istoria sa bogată, ci și pentru faptul că este Capitală Europeană a Culturii în acest an. Ne bucurăm că putem contribui la păstrarea frumuseții acestui oraș, într-un moment atât de semnificativ. Considerăm că acest proiect va aduce beneficii comunității, prin revitalizarea și conservarea monumentelor, participând în acest mod la păstrarea patrimoniului cultural local.”,

a precizat Monica Iavorschi, CEO Kärcher România. 

Kärcher își continuă misiunea în conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și istoric din întreaga lume, fiind o tradiție lungă de implicare în conservarea monumentelor și clădirilor istorice alături de parteneri, precum autoritățile locale și specialiștii în restaurare și conservare.

În cadrul strategiei sale de sustenabilitate, Kärcher a restaurat și curățat peste 160 de monumente și clădiri din întreaga lume, precum Poarta Brandenburg din Berlin, Statuia Libertății din New York și sculpturile capetelor președinților de pe Muntele Rushmore. Lucrările de curățare se desfășoară întotdeauna în strânsă cooperare cu conservatorii monumentelor, restauratorii și istoricii de artă.

Articole similare

Ad