Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Lansare reușită a rachetei cu experimente științifice

Misiunea spațială din nordul Suediei decurge conform planului. În calitate de partener logistic oficial al Swedish Space Corporation (SSC), Gebrüder Weiss a transportat materialul experimental la Cercul Polar.

Miercuri, 23 noiembrie, la 09:25 a avut loc lansarea rachetei de la baza din Esrange, vehiculul suborbital călătorind în spațiu cu o viteză de peste 6.500 km/h. Grație traiectoriei parabolice, materialele experimentale au plutit în stare de imponderabilitate la o altitudine de 260 km timp de 6 minute înainte de a reveni pe pământ atașate de o parașută. Sarcina utilă experimentală a aterizat într-o zonă nelocuită la nord de Esrange. O echipă a Swedish Space Corporation a transportat materialele înapoi la bază la bordul unui elicopter. Acum sunt analizate de oamenii de știință.

Acum, că totul s-a încheiat cu bine, Managerul de program al misiunii Stefan Krämer răsuflă ușurat: „Am lucrat timp de peste 2 ani la lansarea acestei rachete. Eram prinși cu toții într-o stare de activitate febrilă. În final, toți partenerii au contribuit la succesul misiunii. Adresăm mulțumirile noastre și companiei Gebrüder Weiss pentru sprijinul logistic”. Compania este partener al SSC și a transportat echipamentul de cercetare. Frank Haas, Director de comunicare la Gebrüder Weiss, a fost de față la lansare: „Susținem în permanență proiecte selecționate care trasează viitorul mobilității. Diferitele teste efectuate la bordul rachetei conferă acestei misiuni o importanță științifică deosebită”.

Douăsprezece teste de cercetare din domeniile biomedicinei, fizicii, astronomiei și biologiei au fost transportate în spațiu la bordul rachetei. Printre ele se numără și experimentul NeuroBeta al Facultății de Medicină a Universității din Uppsala, care își propune să vindece diabetul de tip 1. Celule stem pancreatice au fost transportate în spațiu, pentru a putea fi studiate ele și activarea lor în condiții de imponderabilitate. „Partea cea mai delicată în acest experiment a fost recuperarea, deoarece eșantioanele trebuiau să ajungă înapoi în laboratorul din Esrange în 2 ore”, spune Alf Vaernéus, inginerul responsabil de proiect. „Ne bucurăm că totul a funcționat perfect”.

La bord s-au aflat și 13 ceasuri ale producătorului elvețian de orologerie Fortis, pentru a li se studia comportamentul în spațiu. Jupp Philipp, proprietarul Fortis: „Vrem să construim ceasuri care să fie în mod demonstrabil capabile să funcționeze în spațiu. Mai trebuie să evaluăm rezultatele detaliate ale acestui test de stres, dar putem spune deja că toate ceasurile au revenit pe Pământ intacte și fără ca precizia să le fi fost afectată”. Mai cu seamă, compania își propune să dezvolte primul ceas care să poată fi purtat și de astronauții de pe Marte. Ca și Gebrüder Weiss, Fortis este partener de cooperare al Forumului Spațial Austriac. Ambele companii au susținut misiunea analogică de simulare a explorării lui Marte desfășurată în Israel în anul 2021. 

Articole similare

Ad