Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Mai multe amenzi la straini

Cele mai multe amenzi aplicate de inspectorii ARR anul acesta au fost pentru nerespectarea timpilor de condus si odihna. Astfel, in primele patru luni din 2010 inspectorii au controlat 62.835 de vehicule de transport marfa, din care numai 176 au fost camioane inmatriculate in alte state. Si, daca romanii au primit amenzi de 14.174.000 de lei, strainii au trebuit sa plateasca 826.000 de lei. Cifrele sunt in crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand strainii au platit la noi amenzi in valoare de 365.000 de lei, iar romanii, de 12.820.000 de lei.
 

Inspectorii ARR spun ca numarul controalelor la straini reflecta traficul acestora prin tara noastra si ca cele mai multe camioane straine amendate in Romania, cel putin anul acesta, au fost inmatriculate in Ungaria. De remarcat este, insa, o usoara crestere a controalelor efectuate la camioanele straine in prima parte a acestui an: 176, fata de 109 in aceeasi perioada a lui 2009. Asta desi cea mai mare parte a POS-urilor date inspectorilor ARR pentru a facilita strainilor plata amenzilor pe loc prin intermediul cardului au fost deja returnate bancilor, deoarece nu au fost folosite.
Au mai ramas cele ale inspectorilor aflati in localitatile din apropierea granitelor, in special a celor de vest. „Au fost date cate doua aparate la fiecare echipaj de control pe toate judetele din tara. Sunt judete unde nu s-au incasat suficiente amenzi incat banca sa ne crediteze cu aceste aparate“, a explicat Cuciureanu, care a explicat ca, mai nou, camioanele strainilor sunt imobilizate pana la plata amenzii.
In urma unui studiu facut la nivelul CE s-a observat ca, de cand controlul timpilor de condus si odihna se face electronic, si nu manual, valoarea amenzilor s-a inzecit prin cumularea depasirilor. Asa ca s-a infiintat un site (http://euro-controle-route.eu/cms/forms/inventory_fines_ro.php) unde pot scrie cei care considera ca amenzile primite sunt prea mari in raport cu faptele comise. Plangerile, care nu au valoare oficiala, vor ajunge la Comisia Europeana, care va compara plangerile soferilor din diferite tari. In Romania, la un singur control, indiferent ca este la sediu sau in trafic, nu pot fi aplicate mai mult de doua amenzi cumulate.

Articole similare