Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Masurile de austeritate au determinat scaderea cererii

Evolutia economiei UE in aprilie-iunie, cea mai slaba din ultimii opt ani, a facut tot mai multi analisti sa se astepte la o noua criza. Iar masurile de austeritate au determinat o si mai mare scadere a cererii si a consumului in statele europene. 15 tari membre au avut avansuri economice mai mici de 1%, iar in comparatie cu 2010, media cresterii economice in UE se ridica la 1,7%.

Situatia afecteaza, inevitabil, si tara noastra, care dupa un inceput de an ceva mai bun din punct de vedere al exporturilor a inregistrat in ultimele luni o scadere a acestora aproape la jumatate pe majoritatea relatiilor de interes.
Din august, insa, potrivit bursei TimoCom, exporturile noastre au inceput sa creasca din nou. Cele mai mari cresteri s-au inregistrat spre Ungaria, cu un raport marfa/camioane de 63/37, de la 37/63, Cehia, unde s-a ajuns la 65/35, de la 43/57, Austria, cu 71/29, fata de 63/37, si Germania, cu 50/50, fata de 37/63.
Economia Cehiei a crescut in al doilea trimestru al anului cu 2,4%, fata de 2,8% in primele trei luni ale anului, in timp ce PIB-ul Ungariei a crescut cu 1,5%, fata de 2,5% in perioada ianuarie-martie 2011.
Exporturile catre Italia au inregistrat o usoara scadere, care este posibil sa se accentueze in perioada urmatoare, ca urmare a masurilor de austeritate luate in aceasta tara. Aici urmeaza a se desfiinta 1.500 de primarii si 50.000 de functii publice si se vor colecta taxe suplimentare pe salarii, ceea ce va reduce consumul.
Cat priveste importurile, singura crestere fata de iulie s-a inregistrat luna trecuta pe relatia Spania, unde s-a ajuns la un raport marfa/camioane de 40/60 de la 29/71.

Articole similare