Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Ministerul Muncii și Ministerul Transporturilor, protocol de colaborare pentru informarea muncitorilor sezonieri

Măsurile de prevenire a unor situaţii neplăcute cu care s-ar putea confrunta lucrătorii români pe piaţa muncii din statele membre ale Uniunii Europene (UE) sunt esenţiale şi fac parte din Planul de acţiuni pentru informarea şi protecţia cetăţenilor care migrează în scop lucrativ, elaborat de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS), informează instituția. În acest sens, a fost încheiat și un protocol de colaborare cu Ministerul Transporturilor.

„Ținând cont de experiența anilor trecuți, când mulți cetățeni români au plecat pe filiere informale să lucreze sezonier în țări din spațiul UE, fără a se asigura că vor avea contract de muncă sau că le vor fi asigurate condiții decente de trai, și s-au trezit în situații de abuz, fără a ști pe cine să contacteze și fără a ști care le sunt drepturile, având în vedere și condițiile speciale create de apariția pandemiei Covid-19, care au dus la schimbarea condițiilor de intrare în țările pe care lucrătorii sezonieri le tranzitează sau în care lucrează, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a demarat în luna martie campania ”Ești lucrător în străinătate? Informează-te, lucrează legal și cunoaște-ți drepturile” și a elaborat un Plan de acțiuni pentru informarea și protecția cetățenilor care migrează în scop lucrativ“, se arată în comunicatul MMPS remis Tranzit.

Potrivit sursei citate, diseminarea informaţiilor de bază către lucrătorii sezonieri, cum ar fi condiţiile de intrare în ţara de destinaţie şi condiţiile de muncă, mai ales cele specifice desfăşurării activităţii în condiţii Covid-19, ori instituţiile care pot sprijini lucrătorii care întâmpină probleme pe teritoriul altei ţări, a devenit cu atât mai necesară în contextul pandemiei Covid-19, care a ridicat noi probleme pentru lucrătorii sezonieri.

Campania derulată de MMPS vizează informarea lucrătorilor sezonieri care anual pleacă să muncească în străinătate, în vederea diminuării riscurilor și vulnerabilităților cu care mulți dintre ei s-au confruntat în trecut, în special din cauza muncii fără forme legale și a lipsei de informații privind legislația specifică a țărilor în care merg.

În luna martie, Ministerul Muncii a semnat un protocol de colaborare cu Ministerul Transporturilor. Protocolul prevede ca acesta din urmă să asigure sprijinul necesar pentru distribuirea pliantelor de informare care fac parte din campanie, în punctele de plecare ale lucrătorilor, precum și să faciliteze difuzarea spoturilor de informare în gări, aeroporturi, stații de metrou, acolo unde există sisteme video. De asemenea, pe pagina de internet a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii va fi creată o secțiune specială destinată campaniei de informare a lucrătorilor sezonieri.

Mai multe informații AICI.

Articole similare

Ad