Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Miscari majore pe piata

Desi consumul este in general scazut, jucatorii de pe piata de retail isi maresc continuu numarul de magazine din lanturile proprii, prin investitii, francize sau parteneriate, profitand de preturi mai mici la terenuri si la chirii si mizand in special pe revenirea consumului din ultimele luni ale anului. Ca atare, se va atinge un numar final de 1.200 de supermarketuri si hipermarketuri si vor fi cel putin 12.000 de noi angajari pana la sfarsitul lui 2013, an marcat de schimbari majore atat in comert, prin preluarea a 20 de magazine Real de catre Auchan, cat si in bricolaj, prin vanzarea magazinelor Bricostore catre britanicii de la Kingfisher si prin intrarea in insolventa a Praktiker. Insa, in cazul retelelor de bricolaj, piata ramane dominata de jucatorii autohtoni, in frunte cu Dedeman, sibienii de la Ambient si galatenii de la Arabesque.
 

Potrivit unui raport realizat de compania de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL), in cel de-al doilea trimestru al lui 2013 in Romania nu s-a finalizat niciun proiect comercial. In urma unor revizuiri de suprafete de centre comerciale, in Bucuresti stocul modern este estimat la 850.000 m2, in timp ce restul tarii contribuie cu aproximativ 1,5 milioane m2. In trimestrul al doilea, cea mai importanta tranzactie de pe piata de retail a fost preluarea retelei de bricolaj Bricostore de catre compania britanica Kingfisher, cel mai important jucator in domeniu la nivel european. „Magazinele vor fi redenumite Brico Depot, pe termen mediu Kingfisher intentionand sa-si extinda reteaua la 50 de centre, cel mai probabil tot prin achizitionarea unui lant de bricolaj deja existent in Romania“, se arata in raport.
Retailerii raman in continuare precauti privind extinderea retelelor nationale, preferand oricum centrele comerciale prime. Chiriile prime, atat pentru centrele comerciale, cat si pentru unitatile comerciale stradale, sunt estimate a fi cuprinse intre 55 si 65 de euro/m2/luna.
Retailerii de pe segmentul cu preturi medii, prezenti deja in majoritatea centrelor comerciale romanesti cu rezultante financiare performante, incep sa evalueze si proiecte noi de centre comerciale, dar conditiile financiare pe care sunt dispusi sa le ofere nu sunt suficiente pentru demararea de noi proiecte.

Volumul inchirierilor a crescut de patru ori
In Romania, in trimestrul al doilea din 2013 s-au finalizat doua importante unitati industriale. In iunie a fost inaugurata oficial unitatea de productie a Lufkin Industries Oil Field Division, cu o suprafata de 35.000 m2, detinuta in cadrul Ploiesti West Park. Cel de-al doilea proiect, finalizat tot in iunie, este amplasat in Eurobusiness Industrial Park din Oradea, o dezvoltare de tip greenfield de circa 27.000 m2, detinuta de compania americana Plexus.
In ceea ce priveste cererea, in trimestrul al doilea al anului preluarea totala de spatii industriale in Romania a fost de 52.000 m2, cu contracte semnate in Bucuresti, Oradea si Timisoara. In Bucuresti …

Articole similare

Ad