Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Negocieri trilaterale privind sistemele de transport inteligente ale UE

Parlamentul European accelerează discuțiile privind revizuirea Directivei privind sistemele de transport inteligente (STI), deoarece Comisia pentru transporturi (TRAN) este mandatată să înceapă negocierile trilaterale. Propunerea Parlamentului reflectă apelul IRU în favoarea unui cadru pragmatic pentru STI, care ar juca un rol important în stabilirea unui spațiu european de date privind mobilitatea.

Plenul Parlamentului European a confirmat că, în prezent, Comisia TRAN are carte albă pentru a intra în negocieri interinstituționale cu Consiliul și Comisia Europeană privind revizuirea Directivei STI. Negocierile trilaterale sunt așteptate să înceapă săptămâna aceasta. Acesta este un vot de încredere. Nu este necesar un vot formal asupra dosarului în plenul Parlamentului European.

Raluca Marian, director al departamentului de advocacy UE al IRU, a declarat: „Aceasta este o mare victorie pentru Comisia TRAN și pentru operatorii de transport rutier comercial, deoarece dosarul trece direct la negocierile trilaterale. IRU se bucură să vadă raportul ambițios al raportorului Rovana Plumb. Opțiunea pentru această procedură accelerată trimite, de asemenea, un semnal puternic tuturor părților interesate că trebuie să accelerăm digitalizarea în sectorul transporturilor rutiere, cu reguli moderne și pragmatice.”

Abordarea Parlamentului European consolidează necesitatea unui domeniu de aplicare geografic larg, precum și a unor termene ambițioase pentru ca statele membre ale UE să furnizeze date esențiale punctelor lor naționale de acces (PNA).

Sectorul transporturilor rutiere este în favoarea utilizării eficiente a aplicațiilor STI. Centralizarea datelor la PNA va facilita accesul utilizatorilor de transport la informații relevante. Aplicațiile STI oferă beneficii semnificative și măsurabile în materie de siguranță, securitate, mediu și economie.

IRU speră că propunerea pragmatică a Parlamentului European va prevala asupra abordării Consiliului, care se ferește să investească într-un STI eficient și eficace.

Articole similare

Ad