Ad
Ad
Ad
AdAdvertisement
AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad
Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad

OG 27/2011 ar putea fi transformata in lege

Ministerul Transporturilor, Comisia de Transport a Camerei Deputatilor si reprezentantii asociatiilor patronale fac la ora actuala demersuri pentru transformarea OG 27 in lege. Daca totul va fi finalizat corespunzator, avantajul pentru transportul de persoane va fi diferentierea clara intre transport ca serviciu comercial sau de utilitate publica. In cazul acestuia din urma se va aplica o lege nationala care sa implementeze corect regulamentul 1370, iar pentru transportul comercial painea si cutitul vor sta exclusiv in mainile MT.
 

Practic, principala modificare a OG 27 este aceea ca „transportul rutier de persoane in regim rutier contra cost poate deveni serviciu de utilitate publica numai daca, dupa parcurgerea a doua etape de atribuire organizate in conditiile prezentei legi si a normelor emise de autoritatea competenta, niciun operator de transport care, daca ar tine seama de propriile sale interese comerciale, nu-si asuma efectuarea fara a fi retribuit“.
Aceasta este cea mai buna formulare la ora actuala, sunt de acord reprezentantii autoritatilor, intrucat, in lipsa unor studii din care sa reiasa care sunt regiunile de utilitate publica si sa fie tratate in consecinta, piata trebuie lasata sa decida.
Din pacate, circula informatii „pe surse“ ca la Comisia de Industrii si Servicii lucrurile s-ar putea incurca, asa cum s-a mai intamplat si in trecut. Este incurajator insa faptul ca, pentru prima data, in Parlament, reprezentantii MT si cei ai patronatelor au vorbit aceeasi limba si au solicitat aceasta clarificare, intre transportul comercial si transportul ca serviciu de utilitate publica.
Cel mai important, transportatorii trebuie sa urmareasca scopul general comun si sa urgenteze adoptarea modificarilor legale fara sa se mai lege de virgule si chestiuni de forma, nu de fond. Iar asociatiile patronale trebuie sa lase deoparte interesele personale ale unora sau altora dintre membrii si sa conlucreze pentru a avea finalitate in demersurile lor.

Articole similare