Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

P3 remarca o revenire a dezvoltarilor logistice in 2013

PointPark Properties (P3), investitor specializat, administrator de active si dezvoltator de spatii pentru depozitare, a inregistrat o revenire a activitatii de dezvoltare in 2013. Aceasta are ca si consecinta constructiile speculative, avand in vedere restrangerea pietei din sectorul logistic la nivelul UE, dar mai ales in piete din Europa Centrala, cu precadere in tari precum Cehia si Polonia.
 

Drept dovada, rata de ocupare a spatiilor P3 a crescut, iar lipsa de spatii disponibile a dus la o scadere usoara a volumului de noi inchirieri, comparativ cu 2012, cand volumul de spatii era unul considerabil.
„Anul trecut a fost un an aglomerat pentru echipele de dezvoltare. Am livrat sase noi proiecte tailor-made pentru clientii nostri in cinci locatii din Republica Ceha, Slovacia si Polonia. Am luat in considerare chiar si dezvoltarile speculative, pentru prima data de la recesiune. Activitatea economica este cu siguranta in crestere, iar acest trend conduce la cererea de spatii logistice moderne si durabile. P3 este bine plasat pentru a se extinde in mai multe piete si sa profite de aceasta relansare, datorita infuziei de capital a noilor proprietari, TPG si Ivanhoe Cambridge,”, a declarat Ian Worboys, CEO P3.
P3 a raportat peste 460.000 mp de spatii tranzactionate in 2013, inclusiv sase noi proiecte de tip build-to-suit (BTS), iar Europa Centrala a acoperit mai mult de 60% din totalul noilor tranzactii incheiate de P3 in acest an. Gradul mediu de ocupare a portofoliului P3 a crescut la peste 89%, comparativ cu 87% la inceputul lui 2013.
Republica Ceha a fost cea mai activa piata europeana a P3 in materie de inchirieri semnate in 2013, si a treia cea mai mare (dupa Franta si Germania), in ceea ce priveste suprafata totala inchiriata. Cea mai mare tranzactie a P3 in 2013 a fost reinnoirea contractului de inchiriere cu operatorul logistic ceh, Hopi, in PointPark Praga D1 pentru 46.164 mp. A doua tranzactie, ca marime, a fost prelungirea pentru 15 ani a contractului cu distribuitorul de fructe Univeg, pentru 41.140 mp inchiriati in parcul logistic Waddininxveen din Olanda. Pe de alta parte, in materie de noi inchirieri, cea mai mare tranzactie pe termen lung a P3 a fost incheiata cu Dascher, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii logistice la nivel mondial, in parcul Savigny II din regiunea Burgundy-Franta.
In 2013, gradul de ocupare a crescut in majoritatea pietelor in care P3 este activa, atingand un procentaj de peste 90% in toate zonele, cu exceptia Frantei si Spaniei. Cu toate acestea, Franta a consemnat o recuperare semnificativa anul trecut, rata de ocupare crescand de la 70% la 77%. In schimb, in 2013, Spania a fost singura tara care a inregistrat o scadere a spatiului total inchiriat, reflectand astfel conditiile economice inca dificile pe care Spania le traverseaza.
„P3 este acum un investitor, cu mult mai mult capital disponibil si cu libertatea de a alege activele cele mai potrivite pentru cerintele pietei, care sunt in continua evolutie. Suntem in stadiul in care planificam mai multe achizitii noi in toata Europa.”

Articole similare

Ad