Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Pachetul Mobilitate și lipsa de profitabilitate duc la criză de capacitate de transport FTL

Un raport realizat în noiembrie 2020, la cererea asociației poloneze de transport și logistică TLP, de profesorul Peter Klaus, consultant al Institutului Fraunhofer și colaborator al Universității Tehnice din München pentru Singapore, indică faptul că Europa se confruntă și se va confrunta și pe termen mediu cu o criză de vehicule pentru transport în camioane complete (FTL), cauza principală a acesteia fiind, în opinia celor care au răspuns la întrebările din sondaj, criza de șoferi.

O altă cauză este Pachetul Mobilitate (și birocrația care îl însoțește), care are o contribuție mare la scăderea capacității de transport pentru 19 respondenți, foarte mare pentru 18, moderată pentru 11 și mică pentru trei dintre ei.

Transferarea capacității de transport spre alte pieței decât cea a camioanelor complete are o contribuție moderată la scăderea capacității pentru 17 manageri, o contribuție mică pentru

13 dintre ei, mare pentru 11, nicio importanță pentru cinci și o importanță foarte mare pentru trei manageri. Iar presiunii adusă de competiție și profitul mic sunt văzute de 15 manageri ca având o contribuție mare sau foarte mare la retragerea de camioane de pe piața FTL, de 13 manageri ca având o contribuție moderată și de 7 ca având o contribuție mică.

Puțini respondenți cred că scăderea profitabilității transportului FTL este motivul pentru care a fost retrasă capacitate de pe această piață, în sensul că pentru multe firme mici, cu tarife reduse, care au fost inițial atrase de posibilitatea unui profit mare datorită volumelor, atractivitatea a scăzut constant. Câțiva respondenți au declarat că preocuparea lor este legată de faptul că insolvențele sau retragerea deliberată de pe piața FTL a operatorilor mici contribuie la scăderea capacității de transport. Și, odată retrasă, este greu de crezut că aceasta va reveni, chiar dacă cererea va ajunge iar la nivelul de dinainte de criza coronavirusului.

Articole similare

Ad