AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
AdAdvertisement
AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Parlamentul European a votat Acordul comercial şi de cooperare dintre UE şi Regatul Unit

Parlamentul European (PE) a votat cu o largă majoritate aprobarea Acordului comercial şi de cooperare dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit. Decizia de consimțământ a fost adoptată cu 660 de voturi pentru, cinci împotrivă și 32 de abțineri, în timp ce rezoluția însoțitoare, care stabilește evaluarea și așteptările PE cu privire la Acord, a fost adoptată cu 578 de voturi, cu 51 împotrivă și 68 de abțineri. Votul a avut loc marți, cu rezultatele anunțate miercuri, 28 aprilie.

Grupurile politice din Parlament au pledat în favoarea acordului care stabilește normele viitoarei relații dintre UE și Marea Britanie şi au insistat asupra faptului că Regatul Unit trebuie să îl respecte pe deplin. Aprobarea Parlamentului era necesară pentru ca acordul să intre în vigoare în mod permanent de la 1 mai 2021, după ce Consiliul îl va încheia, înainte de 30 aprilie.

Majoritatea eurodeputaților, precum și președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, și președinția portugheză a Consiliului au subliniat – în cadrul unei dezbateri organizate marţi, 27 aprilie – că regretă retragerea Regatului Unit şi au pledat pentru votul în favoarea Acordului, argumentând că este cea mai bună opțiune, în vederea atenuării celor mai grave efecte ale Brexit și pentru a asigura integritatea pieței unice.

Referindu-se la măsurile unilaterale ale Regatului Unit, care încalcă Acordul de retragere și protocolul privind Irlanda de Nord, majoritatea vorbitorilor au susținut că acordul comercial va oferi instrumente juridice suplimentare pentru a preveni și a proteja împotriva devierii unilaterale de la obligațiile agreate de ambele părți.

După patru luni de examinare intensă, eurodeputații au subliniat, de asemenea, că PE va continua să joace un rol activ în monitorizarea atentă a îndeplinirii complete a obligațiilor de către Regatul Unit.

Amintim că la 24 decembrie 2020 negociatorii UE și ai Regatului Unit au convenit asupra Acordului comercial și de cooperare ce stabilește condițiile pentru viitoarea cooperare dintre cele două părţi. Pentru a reduce la minimum perturbările, acordul a fost aplicat cu titlu provizoriu începând cu 1 ianuarie 2021.

Articole similare

Ad