Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

PE accelerează procedura de adoptare a adeverinței electronice verzi până în luna iunie

Pentru a facilita adoptarea sa până în vară, eurodeputații au decis să accelereze aprobarea certificatului verde digital, permițând circulația sigură și liberă pe durata pandemiei.

Cu 468 de voturi pentru, 203 împotrivă și 16 abțineri, eurodeputații au decis asupra inițierii procedurii de urgență (articolul 163 din Regulamentul de procedură), care permite o adoptare mai rapidă a propunerilor Comisiei, cu respectarea deplină a prerogativelor sale democratice. Potrivit propunerii Comisiei, certificatul verde digital ar include informații cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, la un rezultat negativ la testul COVID-19, precum și informații privind orice infecție anterioară cu COVID-19. Mai mulți vorbitori au subliniat necesitatea de a avea garanții solide în materie de protecție a datelor cu caracter personal și medical și au subliniat că nu trebuie discriminate persoanele care nu au fost vaccinate.

Citește și: Adina Vălean: Certificatul verde va atesta faptul că o persoană este sănătoasă atunci când călătorește

Șoferii profesioniști români vor putea face dovada vaccinului sau testului negativ sau faptului că au fost recuperați în urma infectării cu COVID pe baza adeverinței propuse de CE. Aceasta va include un cod QR care asigură securitatea și autenticitatea certificatului.

Comisia va construi o infrastructură pentru a se asigura că toate certificatele pot fi verificate la nivelul UE și va sprijini statele membre în implementarea tehnică a certificatelor. La nivelul statelor membre, acestea rămân însă responsabile să decidă ce restricții în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în același mod și călătorilor care dețin o adeverință electronică verde.

Certificatul verde ar urma să conţină numele, data naşterii, seria de paşaport sau carte de identitate şi, după caz, datele despre vaccinare, testare sau boală. În cazul vaccinării, paşaportul precizează data vaccinării, centrul la care s-a făcut aceasta, tipul de vaccin folosit şi ţara emitentă. În cazul testării e vorba de data şi tipul de test, iar în cazul trecerii prin boală, el se emite nu mai devreme de 11 zile de la data unui test pozitiv şi e valabil 180 de zile.

Certificatul verde digital este conceput ca un document care să faciliteze libertatea de mişcare. Vom călători mai uşor şi cu mai puţine emoţii. În acest moment, fiecare ţară are cereri diferite de la cei care călătoresc. Unele ţări cer teste negative, altele declaraţii de tot felul, altele certificate medicale sau de vaccinare. Toate aceste documente sunt emise în formate diferite, în limbi diferite şi procedurile de verificare sunt lungi şi greoaie. Există şi riscul falsificării acestor documente. Un certificat unic, emis de o ţară, verificabil pe o platformă comună, printr-un cod de bare, simplifică tot acest proces“, a arătat comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.

Articole similare

Ad