Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Penny Otopeni, cea mai sustenabilă clădire din centrul și estul Europei

În cadrul competiției BREEAM Awards 2021, ADP green building a câștigat premiul „Regional Award – Central and Eastern Europe” pentru proiectul Penny Otopeni

Evenimentul anual marchează realizările semnificative în proiectarea, dezvoltarea și managementul clădirilor sustenabile. În cadrul acestuia, Penny Otopeni, pentru care ADP green building a furnizat serviciile de consultanță și certificare BREEAM, a fost desemnat cel mai sustenabil proiect din centrul și estul Europei.

Din cele 196 de proiecte certificate BREEAM în România, doar 7 clădiri au primit nivelul Outstanding, cel mai înalt nivel de certificare, iar Penny Otopeni a fost primul proiect din lume care a obținut nivelul Outstanding, folosind ultima versiune a standardului britanic BREEAM New Construction, cu un punctaj de 95,24%, care e și în prezent cel mai mare scor obținut pe această versiune a standardului. Încă de la începutul fazei de proiectare, ADP green building a urmărit ca magazinul Penny Otopeni să îndeplinească toate cerințele sistemului de evaluare britanic BREEAM.

„Este un magazin concept și în același timp un experiment. Am avut susținerea necesară din partea echipei REWE România să implementăm toate cerințele BREEAM, pentru a testa soluții și tehnologii și să le urmărim în timp și orice se dovedește că aduce beneficii pe termen mediu și lung să fie preluat în toate magazinele pe care urmează să le construiască și, de ce nu, adaptat în magazinele deja construite”, a spus Adrian Pop, arhitect și specialist BREEAM la ADP green building.

Penny Otopeni a redus considerabil emisiile de CO2 și consumul de energie electrică și apă și s-a concentrat asupra stimulării biodiversității și a facilităților destinate persoanelor cu dizabilități.

Magazinul din Otopeni a consumat în 2020 cu 18% mai puțină energie față de un magazin standard Penny.

Pe acoperiș sunt 120 de panouri fotovoltaice, 55 de tuburi solare, aproximativ 1.000 m2 de acoperiș înierbat și echipamente de climatizare

Panourile fotovoltaice au produs anul trecut 55.315 kWh, reducând consumul de energie cu 21% și evitând producerea a 74.550 kg de emisii de CO2.

Tuburile solare aduc lumina naturală în interior, într-o formă difuză, care nu creează diferențe puternice de iluminare și evită contactul direct al radiației solare cu produsele alimentare. În același timp, reduc consumul de energie electrică pentru iluminat.

Magazinul din Otopeni e primul din rețeaua Penny care a testat și folosit refrigerant natural R744 (CO2), pe bază de dioxid de carbon, cu potențial de încălzire globală aproape egal cu zero, eliminând riscul de poluare a refrigeranților folosiți de obicei pentru echipamentele de răcire.

Au fost introduse vitrine frigorifice cu uși, crescând astfel cu mult confortul termic pentru clienți și, în același timp, reducând cu 12% consumul de energie.

Acoperișul înierbat, pomii și arbuștii, plantele cățărătoare de pe fațadele laterale, căsuțele pentru păsări și habitatele pentru insecte participă la conservarea biodiversității.

Parcarea este echipată cu încărcătoare pentru mașini electrice, iar lângă intrare există rasteluri pentru biciclete. Sub parcare e un mare bazin de retenție a apei de ploaie, care e refolosită la toalete și pentru irigații.

Magazinul este perfect accesibil persoanelor cu dizabilități locomotorii, iar marcajele pentru persoane cu dizabilități de vedere conduc vizitatorii de la trotuarul străzii 23 August până la intrarea în magazin.

Articole similare

Ad
Ad