Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Pentru neplata taxei de drum din Slovacia se retine permisul de conducere

Tot mai multi soferi romani sunt amendati in ultima perioada in Slovacia pentru lipsa de la bord a aparatului de taxare OBU, obligatoriu pentru autovehiculele de peste 3,5 t si autocarele care transporta mai mult de noua pasageri. Remarca a fost trimisa de Ambasada Romaniei in Slovacia catre UNTRR, asociatie care detine informatii detaliate si actualizate legate de tranzitul in peste 50 de tari de interes pentru transportatorii romani, asa cum declara reprezentantii sai.
 

De retinut este faptul ca amenda pentru neplata taxei de drum este de 1.655 de euro si, mai grav, soferului i se retine permisul de conducere pana la plata ei. Potrivit transportatorilor romani care s-au confruntat cu aceasta problema, plata amenzii se poate face doar cash.
Sistemul electronic de taxare aici a intrat in vigoare la inceputul acestui an si este valabil pentru vehiculele care circula pe autostrazi si portiunile de drum de categoria 1.
In adresa se arata ca legislatia slovaca prevede obligativitatea achizitionarii aparatului OBU la intrarea pe teritoriul Republicii Slovace, iar valoarea acesteia pentru un kilometru de drum depinde de categoria vehiculului, numarul de osii si clasa de emisii. Taxa se poate plati atat in avans, cat si ulterior. In prima varianta, aparatul de la bord este incarcat si, prin parcurgerea portiunii de taxare, se scad valorile aferente. In cazul platii ulterioare, taxa este calculata in intervale de contabilizare regulate.
Soferii care tranziteaza ocazional teritoriul acestei tari pot cumpara si un tichet de tranzit pe o perioada limitata din punctele de frontiera. Acesta este valabil 18 ore pentru 18 tronsoane rutiere de tranzit.
In cazul acestei variante nu este necesar aparatul OBU, nu trebuie platita garantia de 50 de euro pentru acesta si nici nu trebuie achitata taxa minima de 50 de euro.
Tichetul este de unica folosinta si este valabil pentru un singur autovehicul intr-o singura directie de mers la o singura cursa si numai pe tronsoanele de tranzit stabilite.
Ambasadorul Romaniei in Slovacia recomanda in aceeas i adresa soferilor sa nu incerce sa cumpere tichetele de tranzit de la statiile de benzina din aceasta tara, pentru ca, pe de o parte, acestea nu le comercializeaza si, pe de alta parte, controalele se fac intre punctele de trecere a frontierei si statiile de benzina.

Articole similare