Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Președinții parlamentelor din Austria, Cehia și Slovacia îi cer Germaniei controale echitabile în frontiere

În timp ce Germania a stabilit controale în granițe cel puțin până pe 17 martie, statele vecine, Austria, Republica Cehă și Slovacia, pun presiune asupra Germaniei. Într-o scrisoare comună adresată președintelui Bundestag, Wolfgang Schäuble, președinții parlamentelor celor trei state vecine au cerut încetarea controalelor introduse de Germania. Scrisoarea afirmă că aceste măsuri „contrazic obiectivul comun de a evita pierderile economice suplimentare din cauza pandemiei”. De exemplu, tranzitul camioanelor este dificil din cauza termenelor scurte și a restricțiilor privind valabilitatea testelor Covid care trebuie prezentate de șoferi.

Referitor la regulile care se aplică la granița dintre Germania și departamentul francez al Mosellei, președintele Consiliului Național al Austriei, Wolfgang Sobotka, purtătorul de cuvânt al Camerei Deputaților din Cehia, Radek Vondracek și purtătorul de cuvânt al Consiliului Național Slovac, Boris Kollar, au scris: „Ne îndoim că aceste măsuri sunt comparabile cu cele din alte regiuni de frontieră germane.”

Guvernul federal a declarat Republica Cehă, Slovacia și părți mari din Tirol drept zone cu variante agresive ale virusului, fiind permisă intrarea doar a germanilor și a străinilor cu permis de ședere în Germania. Există excepții pentru șoferii de camioane și navetiștii transfrontalieri, aceștia fiind nevoiți să prezinte un test negativ la Covid-19 nu mai vechi de 48 de ore.

Deși guvernul federal a clasificat ulterior departamentul francez Moselle ca fiind o altă zonă cu variante noi ale virusului, s-a solicitat doar o testare mai strictă pentru călători și interzicerea transportului public, fără altfel de controale în graniță. “Controalele la frontieră reprezintă o povară enormă pentru oameni și companiile din regiune”, a declarat politicianul FDP Benjamin Strasser. Acestea ar trebui oprite și înlocuite cu o strategie extinsă de testare pentru navetiștii transfrontalieri și companiile de logistică, în acord cu celelalte țări europene.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Federal de Interne, se va decide cel târziu săptămâna viitoare dacă verificările de la granița cu Republica Cehă și Tirol vor fi prelungite și după 17 martie.

Articole similare

Ad