Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Profit in plina criza

In ciuda crizei economice mondiale, FM Logistic a inregistrat anul trecut o crestere a cifrei de afaceri cu 12%. Aceasta s-a datorat atat noilor clienti din 2009, cat si activitatii de co-packing, care a contribuit considerabil la impulsionarea vanzarilor. Astfel ca dezvoltarea companiei in tara noastra continua cu finalizarea platformei logistice de la Dudestii Noi, dar si cu construirea unui depozit de aproape 100.000 m2 la Petresti.
 

Grupul FM Logistic a inregistrat, din aprilie 2008 pana in primavara lui 2009, o crestere a cifrei de afaceri cu 12% fata de anul financiar anterior, ajungand la 677 de milioane de euro si un profit de 13 milioane de euro. 60,1% din cifra de afaceri a revenit din activitatea de depozitare si manipulare, 23,3% din cea de transport, 14,2% din co-packing si restul de 1,8% din formalitati vamale.
„In ciuda impactului financiar negativ din aceasta perioada, care s-a manifestat in rata de curs valutar din Europa Centrala si de Est, compania si-a continuat investitiile in echipamente si tehnologii noi. Printre solutiile noastre pentru aceasta perioada se numara adaptarea la cresterea frecventei livrarilor si astfel la o rata de picking in crestere, dar si oferirea, in fiecare tara unde suntem prezenti, a solutiilor noastre de logistica si transport“, a spus Carlos Velez, directorul FM Logistic pentru Europa Centrala.
In primele luni din 2009, compania a inregistrat o scadere a cifrei de afaceri de 10,5%, care corespunde unui volum cu 1,2% mai mic. Scaderea s-a datorat pozitiei FM in Europa Centrala si de Est, unde a avut loc o depreciere a cursului valutar. Insa performantele financiare au confirmat un profit operational de pana la 24%.
Cifra de afaceri de anul trecut a FM Logistic in Romania se apropie de 18 milioane de euro, similara celei din 2008, iar pentru 2010 estimarile sunt de 20 de milioane de euro. Aceasta provine in proportie de 55% din activitatea de depozitare si manipulare, 40% din transport si 5% din co-packing. „Suntem in discutii pentru semnarea altor contracte, ce ar putea influenta pozitiv procentele detinute de depozitare si manipulare. Dar nu am iesit inca din criza, asa ca nu stim care va fi reactia pietei pe viitor. Va fi, probabil, la fel in 2010: volumele vor mai scadea, lucru ce va trebui compensat cu activitati comerciale“, a explicat Sylvain Cotin, director general FM Logistic Ungaria si Romania.
La noi in tara compania detine 60.000 m2 de depozitare in patru locatii, respectiv doua platforme logistice la Bucuresti si Timisoara si doua hub-uri de distributie la Bacau si Cluj-Napoca.
FM Logistic Romania are 12.000 de angajati. In ultimii trei ani, firma a creat 1.900 de locuri de munca noi, dintre care 600 in 2009, iar fiecare angajat trece prin toate fazele de instruire de baza. Compania a decis sa dezvolte in toate tarile o forma de scolarizare interna. Universitatea FM Logistic va avea drept scop instruirea in practicile manageriale, dar si instruirea angajatilor in ceea ce priveste bazele profesionale.

Ne mai asteapta o perioada dificila
Potrivit lui Carlos Velez, urmatoarele sase luni vor fi dificile. Sunt deja cateva tari care au inceput sa iasa din criza, cum este Polonia, unde au reaparut constructii si investitii noi. Mai bine stau si Franta si Germania, iar in China cresterea economiei este impresionanta. „Acestea sunt statele unde suntem prezenti si vedem ca situatia s-a imbunatatit. La fel se intampla in Republica Ceha, unde vedem deja investitii importante. Cred ca si Romania are potential in acest sens, insa ceea ce tine investitorii in loc este, printre altele, mediul politic de aici, care ar trebui sa tina cont de faptul ca logistica este un jucator cheie in dezvoltarea unei tari. Oricum, aceasta este o piata mare, unde vor veni tot mai multe companii. Deja avem o competitie foarte serioasa“, a mai spus Carlos Velez. El este de parere ca ne mai asteapta inca sase luni dificile, iar lucrurile vor incepe sa mearga mai bine din a doua jumatate a anului. Insa pentru aceasta perioada se anunta o serie de incertitudini legate de dezvoltarea economiei, de ratele de schimb valutar, dar si de vizibilitatea redusa a clientilor privind evolutia propriilor volume. „Multe companii au trecut la reducerea costurilor si a stocurilor si cred ca pe baza acestora se va putea crea un mediu mai bun. De indata ce consumatorii vor fi mai increzatori, lucrurile se vor indrepta. In Polonia, unele preturi au inceput sa creasca din nou. Printre domeniile care vor merge mai bine anul acesta se numara cel alimentar si farmaceutic. Am observat ca, in domeniul automotive, masinile mici nu au fost afectate la fel de mult ca cele mari de lux. Noi avem KPI (n.r.: Key Performance Indicators=indicatori de performanta) pentru fiecare activitate, pentru ca, pe viitor, cea care va face diferenta va fi calitatea serviciilor.“

FM Logistic se specializeaza pe domeniul farmaceutic
Printre contractele noi incheiate de FM Logistic pana in martie 2009 se numara cel cu L’Oréal de la Bucuresti, pentru care opereaza in 5.500 m2, cu Auchan din Rusia, pentru care opereaza intr-un depozit de 30.000 m2, sau cu Carrefour din Franta, care ocupa 52.000 m2. Din aprilie anul trecut, printre clientii companiei se mai numara Yves Rocher la Bucuresti, operat in 900 m2, Cora in Ungaria, pe 7.700 m2, dar si Auchan in Polonia, cu 32.000 m2.
Printre clientii FM Logistic din Romania se numara Cora, Nestlé, L’Oréal, Yves Rocher, Unilever, BIC etc. In depozitul companiei de la Chiajna, circa 13.000 m2 sunt ocupati de Cora, 5.300 de L’Oréal si 800 m2 de Yves Rocher. Mai nou, FM va opera si pentru Sanofi Aventis. La inceput, aceste produse nu se vor opera in depozitul FM Logistic, deoarece este o specificitate a industriei, ci la depozitul din Chiajna, unde compania se va adapta cu echipamente dedicate.
Anul trecut, FM Logistic a investit intr-o platforma de 65.000 m2 in Franta si in extinderea a doua platforme din Slovacia si Rusia.
FM Logistic opereaza si in doua platforme din Shanghai, una pentru Unilever si alta pentru Wal-Mart, si a reusit sa creeze o retea de distributie pentru o parte a Chinei. O noua platforma va fi construita la Beijing, pentru viitorii clienti.

Un nou depozit la Petresti
Anul acesta, FM va inaugura platforma de la Petresti, care se va intinde pe 110.000 m2 si va fi prima platforma proprie a companiei din zona Capitalei. Aici activitatea este programata sa inceapa in ianuarie 2011. Depozitul va consta din module divizibile, fiecare de cate circa 6.000 m2. „Potrivit unui studiu al traficului european de bunuri, in orice moment, din totalul de camioane de pe drumurile europene, numai 26% transporta marfa, restul sunt goale. De aceea, trebuie sa ne stabilim sediul langa o conexiune de cale ferata.“

Articole similare

Ad