
Achiziții de firme de logistică, pe continente
În februarie, 47% dintre achizițiile de firme de logistică din întreaga lume (în funcție de locația țintă) au avut loc în Europa, iar cea mai activă țară a fost Statele Unite, cu 10 achiziții, adică 31% din total, așa cum arată studiul realizat de Transport Intelligence (Ti) și Logisyn Advisors. Tot de aici aflăm că, împărțite pe segmente de servicii, cele mai multe achiziții au vizat firme de expediții (22%), transport (19%) și software (19%).
În ceea ce privește contextul internațional în care ne aflăm, dominat de războaie comerciale și impuneri de noi taxe, nu există o industrie pe care acesta să o influențeze mai mult decât industria de logistică. Regimul tarifar va avea un impact asupra a cel puțin trei aspecte.
În primul rând, va crea incertitudine, deoarece nu vorbim doar de tarife reale, ci și de amenințarea unor tarife noi, ceea ce modifică profilurile de risc ale importatorilor și exportatorilor în planificarea pe termen mediu și lung. Asta s-a văzut deja în primul trimestru al anului, când volumul de transport a fost mai mare decât în mod normal, deoarece expeditorii și-au adus produse înainte de intrarea în vigoare a noilor tarife. Acest lucru va duce sigur la un volum mai slab în al doilea trimestru și va pune mai multă presiune pe capacitatea depozitului. Iar de acum importatorii și clienții lor trebuie să încerce să anticipeze ce tarife se vor aplica, ceea ce poate duce la mai multe transporturi pe piața spot și, eventual, chiar mai mult transport aerian, deoarece estimările privind nevoile pe termen scurt ar putea fi greșite. În general, ceea ce se vede în activitatea firmelor din domeniu este un stres mare legat de procesul decizional pe termen scurt, care poate produce o volatilitate anormală atât în ciclurile de expediere, cât și în tarifele de transport.
Al doilea aspect semnalat de studiul Ti și Logisyn Advisors este acela că, pe măsură ce se adoptă noi taxe, va exista cerere mai mare de capital pentru a oferi credite la niveluri peste cele finanțate în mod obișnuit și vor exista niveluri crescute de garanții pentru importatori, ceea ce va face să fie nevoie de mai mult personal în vămi pentru a procesa modificările și fluxul de fonduri și va risca să ducă la întârzieri.
În sfârșit, în ceea ce privește fuziunile și achizițiile de firme, cerințele crescute de capital combinate cu schimbările legate de modelele de aprovizionare vor face ca finanțarea și personalul să fie probleme reale pentru companiile mici și mijlocii de logistică, iar unele vor putea decide să se vândă. Deci probabil va crește oferta pe piața de fuziuni și achiziții de firme de logistică mici și mijlocii, ceea ce poate pune presiune în sensul scăderii evaluărilor.