AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
AdAdvertisement
Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad

Recuperarea TVA si a accizelor se face aproape ca inainte de pandemie, cu unele exceptii

Codruta Ghilea, director de vanzari in cadrul Trans Vat, declara ca termenele de recuperare a TVA si a accizelor pentru dosarele depuse inainte de pandemie sunt in principiu cele de dinainte de aceasta criza, insa cu unele exceptii. Austria, de exemplu, trimite tot mai multe cereri de informatii suplimentare, „mai multe, in ultimele doua luni, decat in 15 ani de activitate Trans Vat“. Iar termenul de raspuns nu mai este de 30 de zile, ci de trei luni, „ceea ce, pe de o parte, este de ajutor pentru noi, deoarece se lucreaza mai greu, dar, pe de alta parte, este si o incercare de a rambursa TVA tot mai tarziu“. Si Germania intarzie foarte mult solutionarea dosarelor. „De exemplu, avem cereri depuse pe 02.01.2020 pentru care nu am primit nimic: nici solutionari, nici cereri de informatii suplimentare. Dar avem si multe cereri din octombrie-decembrie 2019 aflate in aceeasi situatie.“ Si Franta a anuntat oficial ca este posibil ca cererile de rambursare sa nu fie solutionate in termen din cauza faptului ca se lucreaza cu mai putin personal, iar daca intarzierile sunt prea mari trebuie sa se solicite informatii pe o adresa de email pusa la dispozitie de autoritatile din aceasta tara.

In ceea ce priveste accizele, Belgia a anuntat oficial la inceputul lui aprilie ca biroul vamal pentru rambursarea lor este inchis, deci solutionarea dosarelor nu se va face in termenul prevazut de legislatia in vigoare, iar restul tarilor solutioneaza si ramburseaza sumele datorate in termene normale. Cu exceptia Italiei, unde, asa cum subliniaza Codruta Ghilea, „oricum solutionarea era si inainte de pandemie o adevarata epopee, noi avand dosare depuse de trei ani si nesolutionate“.
 
In ceea ce priveste strategia Trans Vat, „pentru a fi alaturi de clienti si a-i sprijini in activitatea lor, am inceput sa rambursam anticipat, pe langa TVA, si acciza din Franta, Slovenia si Belgia, si Gasoleo Profesional din Spania. Consideram ca este foarte important sa ne sustinem unii pe altii pentru a trece cu bine de aceasta perioada dificila.“
 
Si Sabin Moraru, reprezentantul Trans-ferry, observa ca guvernele din diverse tari elaboreaza diverse scheme de lucru pentru adaptarea la criza coronavirusului si din punct de vedere al restituirii sumelor datorate, dar nu se asteapta la mari intarzieri in recuperarea TVA si a accizelor. In orice caz, pana acum nu au fost probleme. Pentru recuperarea taxei din Italia, de exemplu, compania a inceput sa plateasca in avans, astfel incat clientii sa primeasca deja toate rambursarile in mai/iunie.

Articole similare