Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Restituirea supra-accizei, misiune imposibila pentru statul roman: buget „alocat“ mare, dar disponibil foarte mic!

UNTRR solicita Guvernului si Parlamentului Romaniei solutionarea situatiei programului de restituire a supra-accizei la motorina pentru transportatorii rutieri, intrucat sistemul actual nu functioneaza in mod real, ci doar simuleaza functionarea acestuia. Desi pentru 2015 bugetul alocat a fost de 626,5 milioane de lei (140,8 milioane de euro), trimestrial Ministerul Finantelor stabileste bugetul disponibil care este mult mai mic decat cel alocat.
Ministerul Finantelor nu a onorat plati pe cereri de restituire acciza aprobate de ARR si transmise catre Minister din cauza epuizarii bugetului disponibil.
 

„In conditiile in care platile din 2015 s-au ridicat la 2,478% din total buget alocat, intrebarea fireasca este: cat este in realitate bugetul disponibil? Exact 2,478%? De ce se aloca un buget urias, din care nu este disponibila nici a 40-a parte? Pentru ca Ministerul Finantelor sa faca ”venit din acciza” la final de an exact suma alocata pentru restituiri, dar neplatita?”, a declarat Radu Dinescu, secretar general UNTRR.
UNTRR a primit mai multe exemple de cereri de rambursare acciza procesate de ARR, transmise de doua ori la Ministerul Finantelor, iar cererile nu au fost platite nici pana in martie 2016, desi au fost aprobate de doua ori de ARR in al patrulea trimestru din 2015 si in primul trimestru din 2016.
Unele dintre cereri vizeaza restituirea de supra-acciza pentru primul trimestrul si al doilea trimestru din 2015 si au fost aprobate de ARR in al patrulea trimestru din 2015 si transmise catre Ministerul Finantelor spre plata.
Surpriza majora consta in faptul ca Ministerul Finantelor a declarat epuizat bugetul pe trimestrul 4 si a returnat la ARR cererile deja in asteptarea platilor. ARR aproba din nou in trimestrul 1 din 2016 aceste cereri si le trimite la Ministerul Finantelor. Acum Ministerul Finantelor are din nou bugetul disponibil epuizat!? Desi are un buget alocat pentru returnarea de acciza de 40 de ori mai mare decat sumele platite, totusi Ministerul Finantelor nu are bani disponibili! Statul pretinde ca sistemul merge, dar toata valoarea adaugata pentru Ministerul Finantelor se rezuma la sumele alocate si neplatite, precum si la rata de schimb leu/euro inventata la un curs majorat cu 7,5% fata de cel al BCE, asta doar din populism ca sa para ca platim la motorina o acciza de ”doar” 400 euro/1000 litri, cand raportat la BCE valoarea este de 430 euro/1000 litri. „Cred ca ar trebui ca autoritatile sa se joace mai putin cu formularile si cu operatorii economici, iar interesul ar trebui sa fie unul singur: cu cat autoritatile sprijina firmele din Romania sa devina mai puternice, cu atat mai puternic este si Statul roman. Toata lumea are alocat tot ce trebuie, insa de la alocare la distribuire corecta si la timp este cale lunga din pacate. Pentru corecta informare a transportatorilor, UNTRR solicita Guvernului si Parlamentului sa realizeze demersuri pentru publicarea bugetului disponibil in fiecare trimestru pentru efectuarea de rambursari de Ministerul Finantelor. In acest fel firmele de transport isi vor lua deciziile corespunzatoare referitoare la continuarea depunerii de solicitari de rambursare a supra-accizei la motorina sau nu”, a completat Radu Dinescu.
UNTRR semnaleaza faptul ca in anul 2015, a fost returnat catre transportatorii rutieri doar un procent de 2,478% din bugetul alocat schemei de restituire a accizei disponibil pentru anul in curs, ceea ce dovedeste inca o data ca aceasta facilitate este nefunctionala si ca supraacciza la combustibili trebuia eliminata, incepand cu 1 ianuarie 2016, asa cum prevedea initial Codul Fiscal.
In perioada ianuarie – decembrie 2015, s-au restituit numai 15,52 milioane lei (3,43 milioane euro) catre transportatori, suma aferenta pentru 615 de cereri, desi bugetul estimat pentru anul trecut a fost de 626,5 milioane lei (140,8 milioane euro) – un procent de 2,4780%!
In 2014, din bugetul estimat de 40 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 8,44 milioane euro, doar in luna decembrie au fost facute plati, cand au fost platite 7 cereri de rambursare in valoare totala de 180.844 lei, aproximativ 40.000 euro, adica 0,45%.
Pentru anul 2016 bugetul estimat este 643,2 milioane lei (cf. art. 2, pct.3, lit. b din HG 537/2014, mod. si completata cu HG 906/2014). Totodata, Ministerul Finantelor ar trebui sa faca public bugetul disponibil in mod real pentru 2016, astfel incat sa nu mai existe doua bugete pentru restituirea supra-accizei, cel alocat si cel disponibil. 

Articole similare

Ad