Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Scumpirea energiei: Producătorii români de carne de porc şi pasăre sunt în pragul falimentului

Producătorii români de carne de porc şi pasăre sunt în pragul falimentului, din cauza creşterilor uriaşe de preţuri la gaze şi la energie electrică, arată Asociaţia Forţa Fermierilor într-un comunicat de presă.

„Românii sunt în pericol să nu mai găsească deloc în magazine carne de porc şi pasăre din producţia internă, din cauza creşterilor uriaşe de preţuri la gaze şi energie electrică! Producătorii sunt în pragul falimentului! Asociaţia Forţa Fermierilor trage un semnal de alarmă cu privire la impactul pe care creşterile imense de tarife, operate de distribuitorii de gaze naturale şi de energie electrică, le au asupra sectorului agroalimentar din România“, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, membrii Departamentului de Zootehnie din cadrul Asociaţiei Forţa Fermierilor sunt revoltaţi de notificările de majorări de tarife la gaze şi curent pe care încep să le primească. „În numeroase cazuri, costul cu gazele naturale şi electricitatea, pentru luna ianuarie 2022, se preconizează a fi de 6-7 ori mai mare decât în cazul lunii decembrie 2021, la un consum similar. În procesul de producţie, gazele naturale sunt esenţiale pentru unităţile din sectorul zootehnic, fiind necesară ventilarea spaţiului şi menţinerea unei temperaturi constante pentru purcei şi pui“, se precizează în comunicat.

Asociaţia Forţa Fermierilor apreciază că în prezent doar 25% din consumul de carne de porc proaspătă mai provine din producţia internă.

„Cu aceste majorări de preţ, în şase luni vom ajunge la 100% consum de carne de porc din afara ţării, am fi singurul stat din UE care nu îşi asigură nici măcar un kilogram de carne din producţia internă. În sectorul pasăre, situaţia este diferită, dar la fel de dramatică. Aici aveam singura zonă de producţie unde România îşi acoperea din producţia internă peste 90% din consum. În jumătate de an, această performanţă va fi istorie“, subliniază organizaţia patronală în comunicat.

Asociaţia Forţa Fermierilor atrage atenţia că dacă nu se vor găsi soluţii pentru ca producătorii români de carne de pasăre şi porc să plătească facturi rezonabile pentru consumul de gaz şi energie electrică, în acest an deficitul balanţei comerciale cu produse agroalimentare va creşte cu aproximativ o treime, la minimum 3 miliarde de euro.

Preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor, Vlad Macovei, a transmis companiilor de utilități că nu există nicio justificare economică pentru majorarea într-o singură lună a energiei de 6-7 ori.

Articole similare

Ad