Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Se adâncește lipsa de paleți și crește prețul

Unul dintre efectele pandemiei este reducerea producției de paleți și ambalaje din lemn, din cauza creșterii costurilor materiilor prime și a dificultăților pe care le întâmpină producătorii în a ține pasul cu cererea crescută.

Acum, războiul din Ucraina agravează situația, deoarece țara invadată a exportat în ultimul an peste 2,7 milioane m3 de lemn de conifere tăiat și 15 milioane de paleți în Europa. Toate aceste materiale nu sosesc din cauza conflictului. La acestea se adaugă 4,5 milioane m3 de lemn din Rusia și 3,1 milioane m3 din Belarus, care sunt blocate de sancțiuni.

Acest lucru a fost raportat de asociația europeană Fefpeb, subliniind că țările cele mai afectate de această penurie, care se va face simțită în următoarele săptămâni, sunt Franța, Germania, Italia, Olanda și Polonia. Alternativa la importul de lemn este reprezentată de Scandinavia, Germania și statele baltice, dar acestea nu vor putea înlocui complet pierderile.

Pe lângă reducerea cantității, această situație va duce și la creșterea prețului paleților și a lemnului, accentuată de creșterea prețului energiei pentru producerea lor (tratarea termică și uscarea lemnului conform normelor Ispm 15) și pentru transportul lor. Există, de asemenea, o lipsă de cuie din cauza lipsei de oțel.

Articole similare

Ad