Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Se modifica regulamentul sistemelor de securitate sociala

Problema respectarii drepturilor lucratorilor transfrontalieri sezonieri s-ar putea rezolva odata cu infiintarea Autoritatii Europene a Muncii, dialogul dintre ministerele de resort din fiecare tara avand posibilitatea de a comunica mult mai rapid si facil. Eurodeputatul USR Plus, Dragos Pislaru, a explicat in cadrul unui interviu video disponibil pe contul youtube al Trafic Media, editorul revistei Tranzit, a adus in discutie si Regulamentul (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, in care exista o serie de masuri de protectie pentru muncitorii transfrontalieri. Ca si in cazul Regulamentului (CE) nr. 561/2006, care va fi modificat la nivelul UE, Regulamentul privind sistemele de securitate sociala va fi si el schimbat, intrucat nu mai este adaptat cerintelor actuale privind mobilitatea lucratorilor. 


„Este pe rol de vreo circa trei ani pentru revizuire, noi inca operam pe un cadru vechi de circa 15 ani, care nu a luat in calcul valul de mobilitate care s-a produs intre timp, mai ales migratia din est catre vest”, explica Dragos Pislaru. In prezent, dosarul se afla in procedura de Trilog intre Parlament si Consiliu, sub coordonarea presedintiei Croatiei, dar lucrarile au fost oprite la declansarea crizei COVID-19. „Saptamana trecuta am avut o intalnire online cu comisarul european pentru Locuri de munca si drepturi sociale, Nicolas Schmit, si am ridicat problema protectiei muncitorilor transfrontalieri, iar el a spus ca monitorizeaza aceste lucruri si este in legatura permanenta cu statele membre pentru a se asigura ca exista posibilitatea unei bune colaborari – crearea culoarelor verzi, inclusiv pentru relatia de munca si mobilitate. Am vorbit si despre relansarea acestui dosar, Regulamentul 883”, marturiseste coordonatorul Comisiei pentru munca din partea Renew Europe.
 


Printre noutatile importante consemnate in noul dosar, se numara procedura privind acordarea drepturilor privind acordarea somajului la nivelul UE pentru muncitorii transfrontalieri. Sunt mai multe variante dezbatute acum, dupa cum explica Dragos Pislaru, cele mai importante fiind legate de perioada consecutiva de munca de minimum 30 de zile, conditie cumulata cu perioada de munca de minimum trei luni in decursul unui an. „Asta ar insemna ca daca ar putea lucra o luna cursiva si minim 3 luni in an, atunci ar fi acoperiti de statul membru in care lucreaza indiferent de legislatia nationala. Se mai negociaza, dar discutam de niste masuri care sa permita muncitorilor sezonieri sa fie acoperiti de asigurarea de somaj”, completeaza oficialul, care spera ca dosarul sa fie reluat cat mai rapid, multumita unei scrisori deschise trimisa catre Presedintia croata si semnata de mai multi raportori din umbra, inclusiv de Dragos Pislaru, dar si de raportorul principal, Gabriele Bischop, fost lider sindical in Germania.
 

Articole similare

Ad