Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Senzori pentru o operare sigura

Costurile cu operatorul si cele cauzate de deteriorari insumeaza circa 70% din cheltuielile cu stivuitorul pe toata durata de viata a acestuia. De aceea, Toyota a inclus in standard sistemul activ de stabilitate SAS, care previne accidentele ce pot surveni din cauza vitezei prea mari, virarii bruste sau inclinarii periculoase.
 
Stivuitoarele Toyota echipate cu SAS (Sistem Activ de Stabilitate) utilizeaza tehnologii inteligente prin care aceste cheltuieli sunt reduse. Productivitatea este crescuta prin faptul ca sunt redusi timpii morti, iar procesul tehnologic este mai rapid.
 

Fiind intalnit numai la stivuitoarele Toyota, SAS reduce in mod activ riscul aparitiei unui accident. Acest sistem dinamic este patentat, include 10 senzori, trei mecanisme de actionare si un controler. Senzorii monitorizeaza inaltimea si inclinarea catargului, viteza vehiculului, pozitia volanului, unghiul rotilor motoare si inclinatia furcilor inainte sau inapoi.
SAS este acum o caracteristica standard pentru motostivuitoare de 1,5-5 t si pentru electrostivuitoare de 1-8,5 t. Acesta monitorizeaza constant modul de operare al stivuitorului si il corecteaza automat atunci cand sesizeaza factori care pot duce la instabilitatea echipamentului sau a incarcaturii.
Cele sase functii avansate ale sale actioneaza ca un intreg pentru asigurarea securitatii atat pentru operator, cat si pentru produse, dar si pentru cresterea productivitatii.
Stivuitoarele Toyota dotate cu SAS au o capacitate de manipulare de 89 de paleti pe ora in cadrul unui ciclu VDI normal.
Deoarece peste 30% din accidentele grave cu stivuitorul sunt cauzate de rasturnarea in lateral, SAS actioneaza automat pentru a preveni acest lucru. SAS intervine mai rapid decat orice operator si, daca echipamentul devine instabil la virare, prin functia Cilindru Blocare Balans se blocheaza automat axul din spate, pentru a mari stabilitatea. Pentru modelele Toyota cu trei roti, functia SAS de reducere a vitezei la viraje actioneaza astfel incat rotile si incarcatura sa fie mentinute in pozitie optima. Daca SAS sesizeaza ca viteza de rulare este prea mare, ignora instructiunile operatorului si incetineste automat echipamentul pentru a mentine rotile si sarcina in pozitia corecta.
SAS ajuta la evitarea deteriorarii bunurilor prin rasturnarea inainte atat a incarcaturii, cat si a stivuitorului. Controlul unghiului de inclinare in fata a catargului monitorizeaza inaltimea la care se afla sarcina si pozitia catargului. Daca se impune, SAS limiteaza automat unghiul de inclinare a catargului, pentru a proteja operatorul si sarcina. Pe de alta parte, cand catargul este inclinat prea rapid in spate, functia de control a vitezei de inclinare in spate a catargului sesizeaza riscul si reduce viteza de inclinare, iar sarcina revine in pozitia corecta.
Ajustarea furcilor in pozitie perfect orizontala este o operatiune care necesita timp suplimentar. Cu ajutorul SAS, operatorul poate face aceasta operatiune prin simpla apasare a unui buton, iar furcile sunt aduse la nivel, un aspect important mai ales cand sarcinile sunt la inaltime. Patinarea volanului hidraulic este o problema cu care operatorii se confrunta foarte des. Sincronizatorul SAS elimina acest neajuns prin alinierea automata a volanului cu roata de directie. Toate functiile SAS opereaza pentru a mari increderea operatorului si a reduce numarul de actiuni repetitive ale acestuia, necesare la manipularea fiecarei sarcini.

Articole similare

Ad