Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Simtel mizează pe expansiune în 2025, cu un obiectiv de peste 500 milioane de lei și un profit net de 45 milioane de lei 

Grupul de inginerie și tehnologie listat pe Piața Principală a Bursei de Valori București și unul dintre liderii naționali în domeniul energiei regenerabile, Simtel (BVB: SMTL) estimează pentru acest an venituri operaționale de 502,7 milioane de lei la nivel consolidat, EBITDA de 63,7 milioane de lei și un profit net de 45,6 milioane de lei.

„Obiectivele pe care le vizăm pentru 2025 reflectă încrederea pe care o avem în modelul nostru de afaceri și în infrastructura și capabilitățile dezvoltate în ultimii ani, care ne permit să abordăm o nouă etapă de creștere, mai amplă și mai complexă. Dincolo de dimensiunea cifrelor, ceea ce ne propunem în acest an este validarea pe scară largă a strategiei noastre de diversificare și internaționalizare, două direcții care vor contribui esențial la consolidarea poziției Simtel în ecosistemul energetic local, dar și la nivel internațional. Vedem deja un interes tot mai mare din partea companiilor pentru soluții integrate, care îmbină generarea locală de energie cu stocarea, digitalizarea și monitorizarea avansată. Iar aici, expertiza noastră tehnică și capacitatea de a livra proiecte la cheie, într-un mod eficient și predictibil, ne diferențiază în mod clar. În același timp, suntem conștienți că ritmul de implementare al proiectelor depinde într-o mare măsură de predictibilitatea legislativă și de accesul efectiv la surse de finanțare. De aceea, rămânem agili și flexibili în deciziile noastre, pentru a putea adapta rapid prioritățile și a gestiona riscurile într-un mediu în continuă evoluție. Prin urmare, 2025 este pentru noi un an de deschidere către noi orizonturi, în care ne propunem să consolidăm poziția Simtel ca partener strategic în tranziția energetică, oferind servicii și soluții complete și sustenabile.”, a declarat Mihai Tudor, CEO și membru executiv al Consiliului de Administrație al Simtel Team.

Compania își propune pentru 2025 consolidarea creșterii sustenabile prin mai multe direcții strategice. Aceasta vizează continuarea diversificării portofoliului prin extinderea proiectelor de mari dimensiuni și implementarea unor soluții tot mai complexe, inclusiv integrarea stocării energiei pentru stabilitatea rețelelor. De asemenea, compania urmărește monetizarea energiei produse în parcurile fotovoltaice proprii și creșterea volumelor de energie furnizate prin GES Furnizare.

În plus, Simtel intenționează să își internaționalizeze activitățile prin valorificarea propriului ecosistem integrat și să extindă numărul de proiecte pe piețele externe, în special în Germania, unde se așteaptă ca filiala, deschisă în ianuarie 2025, să genereze rezultate în primul său an de funcționare.

Simtel își propune să se adapteze rapid la dinamica pieței, deoarece accesul la finanțare pentru proiectele de energie regenerabilă va depinde de claritatea reglementărilor și de ritmul real de implementare a programelor de sprijin, inclusiv a celor finanțate prin PNRR. Evoluțiile legislative, tensiunile din lanțul de aprovizionare și presiunea asupra marjelor în proiectele EPC sunt factori care ar putea influența semnificativ activitatea. În același timp, compania vede oportunități de dezvoltare prin creșterea cererii tot mai mari de soluții integrate care combină eficiența energetică, digitalizarea și stocarea.

În acest context, conducerea companiei va continua să își recalibreze strategiile financiare și operaționale în 2025, în funcție de dinamica pieței, de evoluția cadrului legislativ și de apetitul de investiții din partea clienților, cu scopul de a gestiona în mod eficient provocările și de a asigura continuitatea și stabilitatea activității în beneficiul clienților, investitorilor și echipei.

În 2024, Simtel a înregistrat un venit operațional consolidat de 360,2 milioane lei, în creștere cu 20% față de 2023, și un profit net de 36,8 milioane lei, în creștere cu 36% față de anul precedent. La începutul acestui an, a primit pentru al doilea an consecutiv certificarea Best Managed Companies din România în 2024, în cadrul programului derulat de Deloitte România împreună cu Banca Transilvania, Bursa de Valori București și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

În ultimii cinci ani, Simtel a proiectat și a pus în funcțiune numeroase centrale fotovoltaice pentru clienți din diverse industrii și a oferit servicii de mentenanță în țări precum Austria, Germania, Marea Britanie, Suedia, Finlanda, Ungaria, Chile, Ucraina, Republica Moldova și Bulgaria. În prezent, parcurile fotovoltaice pentru care Simtel asigură servicii de Operare și Mentenanță (O&M) totalizează peste 455 MWp de capacitate instalată, implicând 435 de centrale fotovoltaice și gestionând anual peste 5 000 de intervenții.

Simtel a continuat anul trecut să își dezvolte propria divizie de parcuri fotovoltaice și a achiziționat două proiecte care erau gata de construcție, Salonta și Iacobeni, ambele fiind finalizate până la finalul anului. Astfel, compania deține opt proiecte de parcuri fotovoltaice, care la finalizarea lor vor avea o putere instalată totală de peste 83 MWp și vor genera o producție anuală de peste 111 GWh.

Pe lângă dezvoltarea de parcuri fotovoltaice proprii, Simtel a început în 2024 și dezvoltarea unui portofoliu de parcuri de stocare a energiei, esențiale în tranziția către un sistem energetic sustenabil și eficient, prin care își propune să își consolideze poziția în sectorul energiei regenerabile. Până la finalul lui 2024, Simtel deținea cinci astfel de parcuri, cu o capacitate totală de stocare de aproximativ 200 MWh. Compania preconizează că o parte dintre acestea vor fi instalate în a doua jumătate a lui 2025, iar restul în cursul lui 2026.

Articole similare

Ad