Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Societatile de finantare pot deveni brokeri de asigurari

Noua directiva a distributiei in asigurari (IDD) a fost implementata in legislatia romaneasca. Aceasta obliga toti distribuitorii in asigurari sa respecte aceleasi reguli.
Conform directivei IDD, intermedierea de asigurari are consumatorul in prim plan, cu accent pe transparenta, informare, consultanta. Produsele de asigurare trebuie dezvoltate de acum pe segmente tinta, iar Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va avea posibilitatea de a le testa inca din faza de elaborare. Romania preia prin aceasta directiva cerinta europeana privind competentele profesionale ale celor care vand produse de asigurare din randul bancilor sau societatilor de creditare. In cazul in care in acelasi grup exista o banca, o firma de leasing si o societate de credit de consum, banca poate fi asistent auxiliar la un contract de leasing si sa ofere produsul de asigurare, ca si intermediar. Practic, bancile, IFN-urile sau firmele de credit vor putea vande produse de asigurare ca si asistenti auxiliari (brokeri). Gradul de incluziune al asigurarilor este deocamdata mic, astfel ca institutiile bancare, de credite si IFN-urile este bine sa se implice in vanzarea produselor de asigurare complementare finantarilor.
 

Formarea profesionala se va modifica serios. Astfel, institutiile bancare, financiare si de credite de consum vor putea sa faca formarea profesionala intern, fara a fi necesara obtinerea unui cod CAEN in acest sens, dar cu obligatia de a respecta recomandarile impuse de ASF si fara a fiscaliza serviciul de formare profesionala. Certificatele de formare profesionala raman valabile, cu obligatia verificarii la trei ani a competentelor. Institutul de studii financiare va verifica cunostintele pe o platforma online si, in acelasi timp o evaluare se va da si in urma formarii profesionale continue.

Articole similare

Ad