Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Solutii complete pentru eficientizarea lanturilor logistice

Desi anul acesta la CeMAT sectorul Move&Lift, dedicat inovatiilor din domeniul tehnologiilor de manipulare si ridicare a marfurilor (stivuitoare, macarale, platforme de acces) a fost poate cel mai vizibil, si domeniul Store&Load, care cuprinde solutii automatizate de depozitare (rafturi, paleti, containere, echipamente de incarcare/descarcare), s-a bucurat de un real interes din partea vizitatorilor. Gandit astfel incat sa cuprinda toate elementele unui supply chain complet, targul de la Hanovra le-a oferit celor interesati posibilitatea de a observa fiecare solutie in contextul potrivit, oferindu-le astfel idei noi pentru proiectarea propriilor lanturi logistice.
 

Pentru ca software-ul devine o parte tot mai importanta a pietei de intralogistica, organizatorii CeMAT au creat si o zona de expunere noua, dedicata celor mai noi softuri din logistica.

Se poate intra in depozit printr-o „realitate virtuala“
Viastore a prezentat la targul de la Hanovra cea mai recenta versiune a solutiei WMS, viadat 9.0, un instrument de inalta performanta care sprijina noii angajati in a deveni productivi mult mai rapid.
Dezvoltatorii din cadrul Software GmbH au demonstrat in fata vizitatorilor modul in care un pachet software standard poate optimiza lantul de aprovizionare folosind cea de-a noua versiune a WMS-ului viadat. Datorita restructurarii sale, acesta este mai usor de utilizat si cu o interfata mai intuitiva pentru utilizator, instruirea noilor angajati putand fi realizata acum mult mai rapid. Alte noi caracteristici includ instrumente suplimentare KPI, dar si optiuni de evaluare extinsa si de analizare a datelor. Vizitatorii au putut incerca noul viadat prin efectuarea unor sarcini utilizand o tableta, captura de date mobile, pick-by-light, pick-by-voice si chiar pick-by-vision, cu ajutorul unor ochelari de date. Virtual Reality (VR) a dus vizitatorii chiar mai adanc in lumea intralogisticii: ochelarii VR au trasformat mediul cu rafturi inalte si tehnologiile de automatizare a depozitului in realitate, permitand utilizatorului sa experimenteze diferite statii de picking.
In cea mai noua versiune a viadat, in mai multe limbi, viastore a produs un sistem de management al depozitului care gestioneaza fluxul de materiale si sistemele de picking, depozitele conventionale si automate si centrele de distributie si logistica, independent de baza de date, sistemul de operare sau de hardware.
Noua solutie WMS este potrivita atat unui depozit cu volume reduse de marfa, cat si centrelor de distributie cu cateva mii de linii de comenzi zilnice, sistemelor complet automatizate, dar si celor conventionale cu stivuitoare sau transpalete manuale.

Mai multa flexibilitate cu aplicatiile SAP
Pickerele din depozit sunt mereu in miscare, preluand produse de pe rafturi si colectand marfuri pentru livrari, iar WMS-urile prezinta un potential enorm pentru imbunatatirea eficientei. SAP Deutschland SE& Co. KG, aflat la prima participare la CeMAT, a prezentat, pe langa solutiile soft testate deja, noul set SAP S/4HANA Supply Chain, care ajuta companiile sa isi faca procesele mult mai flexibile.
Prezentarea include aplicatii ca SAP Extended Warehouse Management, SAP Transportation Management si SAP Integrated Business Planning, care nu ajuta doar la imbunatatirea planificarii productiei, ci poate face ca retelele logistice sa fie mai flexibile si mai eficiente.
Noul SAP S/4HANA este o solutie logistica „end-to-end“. „Nu facem o distinctie prea mare intre logistica interna si cea externa. Vedem insa logistica integrata in retea, de la furnizor pana la clientul final, ca o cheie importanta“, a spus Ralf Schränkler, Solution Sales Executive SCM in cadrul SAP. Ca rezultat, compania se focuseaza pe sisteme integrate pentru a impulsiona conectarea automatizarii depozitelor cu gama completa de tehnologii pentru depozitare, astfel incat clientii sa beneficieze de solutii intralogistice avansate.

Roboti adaptati obiectelor rectangulare
Compania germana de tip startup Magazino a prezentat anul acesta cea mai noua versiune a TORU Cube, un robot mobil care poate fi utilizat acum si pentru pickingul unor obiecte rectangulare.
Varianta optimizata a fostului prototip, TORU Cube, combina recunoasterea inteligenta a obiectelor, fiind echipat cu o tehnologie de prindere de inalta precizie, dar si cu instrumente care sa ajute la picking-ul unor obiecte rectangulare, de la carti mici la enciclopedii grele, de la cartoane si cutii de pantofi la cutii cu suruburi.
TORU Cube consta dintr-o baza mobila, o coloana rotativa si retractabila, cu un sistem de prindere si polite detasabile pentru depozitare la nivele configurabile, oferind spatiu suficient pentru 15-20 de carti de marimi medii sau alte produse rectangulare. In acelasi timp, coloana rotativa are o inaltime variabila de operare cuprinsa intre 10 si 200 cm si suporti de ridicare pe ambele parti ale culoarului din depozit, oferind o mobilitate asemanatoare miscarii umane. Integrarea unui laser de siguranta asigura evitarea obstacolelor si a „colegilor umani“, astfel incat sa lucreze impreuna in armonie.

„Nu e de ajuns sa vinzi rafturi, trebuie sa oferi solutii integrate.“
Standul Mecalux a reflectat tendintele majore inregistrate la nivel mondial, respectiv automatizarea inca de la inceput a proceselor logistice si importanta tehnologiilor informatice, ca forte motrice ale celor mai bune inovatii din sector.
In ceea ce priveste automatizarea, un model de lucru al unei instalari in practica a pus in evidenta operatiunile sistemului Automated Pallet Shuttle, in vreme ce, pentru a explica explozia IT-ului aplicat in logistica, firma a prezentat cele mai recente dezvoltari ale softului Easy WMS, mai flexibil, mai puternic si mai versatil. „Cel mai mare proiect de pana acum este un depozit complet automatizat realizat in Turcia, pentru Hayat Chemical, cu o capacitate de 161.000 de paleti (46 m inaltime, 105 m latime, 120 m lungime)“, a punctat Hany Movahhed, director de vanzari in cadrul Mecalux, responsabil pentru Germania, Olanda, Elvetia si Austria. „In Turcia vindem foarte multe solutii robotizate. Chiar si la acest targ observam multi furnizori de rafturi din Turcia, insa acestia nu ofera si solutii complet integrate, pornind de la inceputul productiei, pana la incarcarea camioanelor.“
Hany Movahhed a precizat ca si in Polonia a efectuat o serie de proiecte de instalari de solutii complet automatizate, dar si in Cehia, unde firma este si lider de piata. „Cred ca va veni si momentul cresterii in Romania, unde avem deja filiala. Cererea este tot mai mare in Europa de Est, o piata exploziva. Rusia are cea mai mare crestere acum. La inceput a fost o piata dificila pentru noi, insa acum stim cum sa ii facem fata: pretul trebuie calculat mai mare cu 5-10% de la inceput, avand multe taxe mai mult sau mai putin oficiale de achitat. De asemenea, inregistram o crestere rapida in China, dar si in SUA, unde ocupam o pozitie de top. Chiar daca serviciile sunt la fel in toata lumea, in America vindem diferite tipuri de rafturi, prin filiala Interlake.“
Reprezentantul Mecalux recunoaste insa ca in Germania clientii se uita prea putin la pret, fiind interesati in special de prezentarile complete de produse si servicii, ca si de suportul oferit. „Cel care vinde sisteme trebuie sa stie toate amanuntele, de la grosimea profilului la numarul culorii. Astfel poti castiga contracte, chiar daca esti mai scump cu 5% decat altii“, a spus Hany Movahhed, completand: „competitia din Germania este puternica, mai ales ca principalul furnizor din intreaga lume este german (SSI Schäfer). Avem aceleasi posibilitati de dezvoltare in Germania ca si in Franta, Polonia, Italia sau Anglia, insa in Germania competitia face ca preturile sa fie nejustificat de scazute. Oricum, aici nu poti face bani doar cu asezarea paletilor, trebuie sa propui solutii speciale si sa fii mereu pe teren, in apropierea clientilor.“
 
Stamh a intrat si pe piata din Romania
Pana de curand lucrand sub denumirea de StorAct, STAMH (Storage Technologies&Material Handling) Bulgaria, cu sediul la Sofia, din aprilie propune si pe piata din Romania, sub numele de Stamh Systems, solutii de proiectare, furnizare, instalare si reparatii ale tuturor tipurilor de sisteme de rafturi si de depozitare. „In Romania ne dorim ca anul acesta sa construim imaginea companiei si sa o putem reflecta cat mai corect in fata clientilor. Este un moment bun de patrundere pe piata locala, pe piata de spatii de logistica asteptandu-se cresteri mai mult decat substantiale, ceea ce se va reflecta in domeniul in care activam in cresteri de 40-50%, comparativ cu anul trecut“, a punctat reprezentantul filialei romanesti, Mihai David, subliniind ca pe partea de proiectare si asamblare suportul vine direct din Bulgaria. „Dorinta firmei-mama de a patrunde pe piata este foarte mare si ca atare ne sustine din punct de vedere al preturilor. Chiar daca la inceput vom avea mai degraba proiecte statice, cu rafturi conventionale si castiguri mai mici, este important ca atunci cand clientul se intreaba pentru prima oara despre avantajele trecerii la automatizare sa fim langa el.“
Mihai David considera ca cererea cea mai mare de pe piata autohtona vine in special din domeniul auto, si, mai nou, din industria alimentara. „Clientii au inceput sa se orienteze catre solutii din ce in ce mai complexe, de automatizari, gen self-supported sau built-on. Insa si concurenta este mare, toti cei de pe piata dorindu-si sa castige proiecte de referinta in domeniu. Concurenta este bine pregatita, nu atat agresiva ca preturi, dar prezenta.“
In conditiile in care urmatorul pas al pietei este spre high-bay, depozite full automatizate, fiecare furnizor de sisteme pentru depozitare trebuie sa contribuie la educarea pietei, chiar daca uneori totul se invarte doar in jurul pretului. „Trebuie sa ajuti clientul sa inteleaga cum o sa se miste marfa, cum ajunge si cum iese de pe raft, sa afle despre diferente de timpi si de solutii. O vedere de ansamblu asupra aplicatiei, asupra a ceea ce se intampla de cand se deschide usa fabricii/depozitului si pana se inchide, il poate ajuta sa inteleaga ca se impune segmentarea zonei de depozit pe sectoare cu capacitate foarte mare de stocare, pe zone cu viteza foarte mare s.a.m.d.“, a spus Mihai David, completand: „trebuie sa construiesti impreuna cu beneficiarul. Una e sa realizezi un depozit si sa apelezi apoi la solutii tehnice si alta este sa ai rafturi de tip buit-on, gandite astfel incat sa sustina si structura de rezistenta a acoperisului. Per total, se pot obtine economii si de 30%.“

Robot de paletizare inovativ
Stivuirea sacilor de pana la 50 kg nu reprezinta vreo problema pentru robotpac 1200 de la Beumer, chiar in conditiile in care se cere o rapiditate sporita. Paletizorul robotizat poate gestiona pana la 1.200 de saci pe ora, in functie de modelul de ambalare sau inaltimea stivei, ca si de amenajarea utilajelor. Un dispozitiv de prindere de inalta performanta ridica sacii si ii aseaza apoi precis in locatia pre-programata pe paleti. Diferite programe de stivuire pot fi folosite gratuit si stocate in functie de necesitati pe consola de operare, in timp ce inaltimea de plasare a sacilor este ajustata automat la inaltimea de stivuire. Acest lucru este posibil datorita faptului ca robotpac 1200 este capabil sa masoare inaltimea stivei dupa depozitarea fiecarui sac, dar si sa tina seama de asta atunci cand se adauga urmatorul. De asemenea, este echipat cu senzori optici conectati la comenzi, astfel incat sa poata asigura o operare optima.
Gregor Baumeister, director de paletizare si ambalare in cadrul Beumer Group, a prezentat inovatia Easy Opening, care are la baza masina de infoliere A. Utilizatorii pot indeparta folia cu usurinta, fara sa utilizeze vreun instrument de taiere. „Pana acum nu a existat pe piata un sistem de infoliere pentru paleti care sa poata fi deschis de operator fara o scula de taiere care poate deteriora produsul sau prezenta riscuri“, a spus acesta, punctand ca de acum angajatilor din magazinele de retail sau din centrele logistice le va fi mai usor sa despacheteze sau sa reambaleze bunurile, tehnologia Easy Opening permitand ca folia sa fie deschisa de-a lungul unei linii precise de rupere.

Anvelopele pot fi monitorizate inteligent
Continental CST a prezentat doua anvelope inteligente compatibile cu toate tipurile de utilaje utilizate in intralogistica. Sistemul ContiPressureCheck (CPC) de verificare a presiunii din anvelope utilizeaza senzori din interiorul anvelopei, monitorizand continuu presiunea aerului si temperatura. Valorile sunt transmise wireless catre sistemul de afisaj din cabina, oferindu-i operatorului o imagine de ansamblu constanta care ii permite sa actioneze rapid daca necesar, iar in cazul in care aceste valori devin critice acesta primeste alarme sonore. Sistemul creste durata de viata a anvelopei, prevenind avarierea ei.
Solutia ContiFlexbox, disponibila pentru a completa CPC din 2017, le va permite utilizatorilor sa colecteze si sa afiseze date legate de anvelope si sa le transmita apoi catre un server central. Ambele sisteme vor ajuta pe viitor managerii de flote si soferii sa isi gestioneze parcul de utilaje mai eficient, mai sigur si cu un impact redus asupra mediului.

Articole similare

Ad