Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Spania a redus vârsta minimă pentru obţinerea permisului categorie C la 18 ani

Spania a adoptat, la finele lui 2020, o lege prin care reduce vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere categoria C la 18 ani, pentru a atrage tinerii către meseria de şofer profesionist. Potrivit aceluiaşi act normativ, examenul pentru permisul categoria D se poate susţine acum de la 21 de ani, iar pentru viitor se analizează limita de 18 ani şi pentru şoferii de autobuz.

Discuţia pentru reducerea vârstei de la care tinerii pot să aplice pentru a deveni şoferi profesionişti este mai veche în Spania, în condiţiile în care şomajul în rândul tinerilor în această ţară a ajuns la 40%.

„Diferenţa dintre vârsta de la care o persoană poate să se angajeze şi limita minimă pentru a obţine permis de conducere profesionist – de 3 ani în cazul transportului de marfă şi respectiv de 5 ani în cazul transportului de persoane – reprezintă un obstacol serios pentru tineri pentru a-şi alege profesia de şofer profesionist. Criza de şoferi este acută şi nu se va remedia dacă nu facem ceva concret în acest sens”, a declarat Ramon Valdivia, preşedintele Asociaţiei Transportatorilor Rutieri Internaţionali din Spania.

Operatorii de transport din această ţară salută noua legislaţie, dar atrag atenţia şi asupra altor impedimente în accesul la profesia de şofer profesionist, printre care costul ridicat al şcolarizării pentru obţinerea permisului de conducere şi a atestatului profesional.

Discuţii cu privire la reducerea vârstei minime pentru obţinerea categoriilor C şi D au fost purtate în mai multe rânduri şi în ţara noastră.

Articole similare

Ad