Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Statutul de AEO devine obligatoriu din iunie 2016

Potrivit KPMG, este posibil ca autorizatiile detinute in prezent de companii sa fie inlocuite in momentul intrarii in aplicare a noilor prevederi, ocazie cu care autoritatile vamale vor verifica in ce masura compania indeplineste conditiile impuse de CVUE (de exemplu, daca solicitantul respecta cerintele aferente AEO). Aceeasi situatie este valabila si pentru companiile care detin autorizatii pentru utilizarea procedurilor simplificate de vamuire, sau care vor dori sa se autorizeze incepand cu 1 iunie 2016.
 

KPMG considera ca statutul de operator economic autorizat (AEO) va deveni practic obligatoriu din iunie 2016. Astfel, orice companie care va solicita o autorizatie vamala (de exemplu autorizatie pentru aplicarea procedurii simplificate de vamuire la domiciliu sau de autoimpunere) va trebui sa detina statutul de AEO.
Companiile vor trebui sa tina cont de faptul ca procesul de autorizare AEO este de unul de durata (pregatirea dosarului si procesul de autorizare propriu-zis pot dura intre unul si doi ani, in functie de gradul de conformare al companiei la cerintele AEO). Acest statut se acorda doar companiilor care nu au savarsit, in ultimii 3 ani, incalcari grave sau incalcari repetate ale legislatiei vamale si nu au comis infractiuni grave legate de activitatea economica intreprinsa, respectiv care nu inregistreaza debite restante.
In acest sens, KPMG recomanda companiilor initierea procesului de pregatire in vederea autorizarii AEO.

Articole similare

Ad