Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

SUA impun taxe vamale asupra produselor din UE începând cu luna aprilie

„Ziua taxelor reciproce” anunțată de Trump

Președintele Donald Trump a anunțat că, începând cu 2 aprilie, Statele Unite vor introduce taxe vamale asupra mărfurilor provenite din Uniunea Europeană. Într-o declarație făcută publică la începutul lunii martie, liderul de la Casa Albă a numit această dată drept „ziua taxelor reciproce”, sugerând că măsura este o reacție la tarifele și impozitele pe care UE le aplică bunurilor și companiilor americane.

Trump a susținut că Uniunea Europeană ar putea evita aceste taxe dacă ar reduce sau elimina propriile tarife impuse produselor din SUA. Totuși, printre taxele menționate de președinte se află și TVA-ul, o taxă aplicată tuturor produselor comercializate în UE, indiferent de originea lor, și care este suportată de consumatorul final. De asemenea, administrația americană critică impozitele aplicate companiilor din sectorul tehnologic, deși acestea sunt menite să combată evitarea obligațiilor fiscale de către giganții digitali.

Italia, printre țările afectate de noile taxe

Măsura nu exclude Italia, după cum a clarificat secretarul american al Comerțului, Howard Lutnick, într-o discuție cu jurnaliști italieni. Acesta a subliniat că, deși administrația Trump menține o relație pozitivă cu guvernul italian, acest lucru nu înseamnă că Italia va fi exceptată de la noile taxe vamale.

Întrebat despre impactul asupra inflației, Lutnick a oferit o explicație controversată, afirmând că inflația nu este cauzată de taxe, ci de creșterea masei monetare. Potrivit acestuia, o reducere a cantității de bani în circulație ar putea contracara efectele inflaționiste ale tarifelor. De asemenea, el a sugerat că taxele vamale ar putea înlocui impozitele interne, o viziune considerată prea simplistă de analiști economici.

Strategia inconsecventă a administrației americane

Anunțul tarifelor pentru UE a fost urmat, în aceeași zi, de o decizie surprinzătoare: amânarea cu o lună a tarifelor pentru industria auto din Canada și Mexic. Administrația Trump a cedat presiunilor exercitate de USMCA, asociația producătorilor auto nord-americani, care a avertizat că taxele ar putea afecta grav producția interdependentă dintre cele trei țări din cadrul acordului comercial dintre SUA, Canada și Mexic.

Constructorii auto au explicat Casei Albe că tarifele ar duce la creșterea prețurilor automobilelor cu mii de dolari, afectând în cele din urmă și consumatorii americani. De asemenea, SUA analizează posibilitatea scutirii anumitor produse agricole importate din Canada și Mexic de noile taxe vamale.

Această serie de decizii arată că administrația Trump nu urmează o strategie comercială clară, ci reacționează punctual la presiunile din diferite sectoare economice. În timp ce tarifele impuse UE vor intra în vigoare în aprilie, rămâne de văzut dacă presiunile internaționale vor determina administrația de la Washington să își ajusteze politica comercială în lunile următoare.

Articole similare

Ad