Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Suedezii au înăsprit controalele pe cabotaj

Transportatorii polonezi reclamă intensificarea controalelor autorităţilor suedeze pentru identificarea situaţiilor de cabotaj, în special în zona de sud, în apropierea porturilor.

Presa poloneză citează surse din CLECAT care confirmă faptul că interpretarea dispozițiilor Pachetului Mobilitate în ceea ce privește cabotajul a urmat o linie care ar putea fi numită radicală. Autorităţile suedeze consideră că fiecare document de transport înseamnă o operațiune de transport, ceea ce elimină posibilitatea de a încărca două partide cu CMR-uri individuale dintr-un port sau terminal intermodal, considerând această operaţiune un singur transport.

Suedezii vor să încurajeze, astfel, trimiterea remorcilor – atât cu feribotul, cât și printr-un sistem combinat – reducând astfel numărul de șoferi implicați (care sunt puțini), îmbunătățind eficiența transportului și reducând impactul negativ al operațiunilor de transport asupra mediului.

Un transportator polonez a fost deja amendat cu 60.000 de coroane suedeze (5.501 euro) pentru că a uitat să își introducă datele în CMR imediat după ce a preluat o semiremorcă într-un port suedez şi a condus câțiva kilometri până a fost oprit de un poliţist suedez. Nu se știe dacă a intenționat să completeze CMR-ul în parcarea următoare – așa cum se mai întâmplă – sau pur și simplu a neglijat să o facă. În orice caz, serviciile de control nu au eliberat vehiculul decât după ce s-a încasat amenda, interpretându-se că s-a încercat să se ascundă o operațiune de cabotaj.

Autoritățile suedeze consideră că așa-numitele operațiuni de transport last-mile, în completarea unei operaţiuni de transport intermodal, sunt operațiuni de cabotaj, astfel că companiile poloneze care operează pe această piață trebuie să înființeze companii în Suedia. Unele dintre firmele care transportă rutier din terminalele suedeze marfa venită pe tren din Germania s-au gândit să transporte marfa din Germania în Polonia pe tren şi de acolo să o aducă pe roţi în Suedia, pentru a beneficia de scutirile la detaşare pentru transportul bilateral.

Articole similare

Ad