
Marți, 25 februarie, ultimul camion din seria de modele T 815 a ieșit de pe linia de producție a Tatra Trucks din Kopřivnice. Șasiul cu trei axe pentru camionul de pompieri CAS 30 cu o cabină lungă cu patru uși peste motor încheie mai mult de patru decenii de producție de camioane grele unice cu tracțiune integrală.
În prezent, programul civil și special al celui mai vechi și unic producător ceh de camioane Tatra constă în vehicule din două serii de modele moderne: Force și Phoenix. În cadrul ambelor, compania a lansat anul trecut a treia generație de camioane grele. Seriile de modele Force și Phoenix sunt o reflectare perfectă a celor mai bune în inginerie și tehnologie pe care le-a oferit dezvoltarea pe termen lung a modelului T 815.
Așa-numitele șasiuri „concepte Tatra”, motoarele familiei T3 răcite cu aer, de concepție și producție proprie, V8 și V12, acum și cu injecție electronică RE, agregat de transmisie cu până la paisprezece trepte de viteză de producție proprie cu sistem electronic de schimbare a treptelor de viteză F, cutii de viteze suplimentare/jos de diferite tipuri cu diferite trepte de viteză, sistem de suspensie pneumatică, sistem de suspensie combinată KING FRAME, sistem de frâne cu disc și alte soluții sunt moștenirea T 815 pentru un viitor de succes. Dacă nu ar fi fost proiectul T 815 fondat cu brio (Ing. Milan Galia, 1930 – 2017), astăzi nu ar fi existat seriile de modele Force și Phoenix și poate că nu ar mai fi existat nici Tatra.

O poveste puternică și complexă
Proiectul T 815, care s-a încheiat anul acesta, este plin de fapte interesante și chiar de decizii neașteptate. Doar denumirea sa cu numărul de tip „opt” la început. Inițial, nomenclatura socialistă a alocat numărul opt pentru proiectele militare. Și așa și este. T 815 a fost inițial un proiect de modernizare a modelului T 813, preponderent militar, sau T2-813 cum era cunoscut.
Producția civilă urma să fie reprezentată de noul tip T 157 ca vehicul strict agricol. Partidul și guvernul au decis să oprească proiectul agricol și să includă atât producția civilă, cât și cea militară sub denumirea unică T 815. Acest lucru a dus în cele din urmă la constatările „revelatoare” ale diferiților experți, în principal externi, în următoarele patru decenii, conform cărora T 815 era prea complex și prea scump pentru a fi produs pentru uz civil. De mai multe ori în acest timp, unii dintre ei au încercat să îl „repare”, din fericire întotdeauna fără succes.
T 815 a reușit întotdeauna să își justifice justificarea. Cu toate acestea, timpul său a început să se apropie la sfârșitul primului deceniu al secolului XXI. În legătură cu cifrele scăzute ale producției anuale și cu producția internă relativ costisitoare, a existat o presiune foarte mare din partea băncilor creditoare pentru restructurarea substanțială a programului de producție al Tatra. Pur și simplu, era vorba de a scăpa de dezvoltarea și producția propriei cabine presate și sudate, a motorului T3 răcit cu aer și a unității de transmisie.
Practic, chiar și atunci, trebuia să rămână platforma cu roți, care urma să ofere cea mai mare valoare adăugată, așa-numita Tatra-Mobility. Adică, capacitatea de a oferi un șasiu cu tracțiune integrală pentru echiparea ulterioară în proiectele clienților. A fost, de asemenea, momentul în care cele mai moderne vehicule din seriile Force și Phoenix de astăzi au văzut pentru prima dată lumina zilei.
Cu toate acestea, a fost nevoie de încă treisprezece ani pentru ca T 815 să ajungă la final. Au existat și există încă destui clienți care ar fi dorit să cumpere un Tatra pur cu cabină peste motor (COE). Costurile de producție deja menționate și, mai presus de toate, măsurile legislative moderne, siguranța, emisiile și altele, sunt împotriva acestui lucru. Cu toate acestea, motoarele T3 Euro III, Euro V, fără specificații privind emisiile, fără electronică sau cu ea, au încă clienții lor, la fel ca și unitățile de transmisie Tatra. Desigur, marea majoritate pe alte continente decât Europa. Cu toate acestea, este încă utilizat de departamentele de salvare și de pompieri din Republica Cehă și Slovacia datorită capacității sale de a lucra cu combustibil F34.

Modelul și variantele clienților
Rădăcinile proiectului T 815 datează de la începutul anilor 1970. Noile vehicule au intrat în producția de serie în 1983, după testarea pe termen lung a mai mult de o sută de prototipuri. Seria originală T 815 a fost înlocuită în 1989 de seria modernizată T 815-2. Cinci ani mai târziu, T 815-2 Model 94 cu o cabină modernizată a fost introdus în producție. În 1997, a fost introdusă în lume seria T 815-2 TERRN01 cu sistemul de suspensie combinată a punții spate KING FRAME, care a fost modernizată în 2020 și a fost vândută clienților sub denumirea T 815-2 FACELIFT. În 2018, ultima variantă a seriei de modele T 815 a fost lansată pe piață, de data aceasta cu denumirea TERRA. La prima vedere, cabina aproape identică a fost reproiectată în mod semnificativ având în vedere producția la scară mică.
Din punctul de vedere al favorabilității pentru clienți, versiunile T 815 cu cabină joasă T 815 PJ și J și TPL produse începând cu mijlocul anilor 1980, T 815 Armax – variante kaki pentru programul militar, T 163 Jamal cu capotă, T 815-2 TERRN01 R55 speciale pentru stingerea incendiilor și T 815-2 versiunea „australiană”, special dezvoltată pentru operarea pe cel mai mic continent din lume, a jucat un rol semnificativ și, trebuie adăugat, victorios în competițiile speciale derivate din seria T 815 în Raliul Dakar, Africa Eco Race și alte competiții de tip Dakar din întreaga lume. Oarecum surprinzător, speciala de circuit care se referă la varianta de model Jamal în sezonul 2001, a luat titlul de campion european în cursele de tractoare de pistă.
T 815 a dat viață mai multor alte serii de modele de camioane grele. T 816 (marcat ulterior T 815-6) Force special, cu motoare și transmisii de producție străină, T 817 (ulterior T 815-7) Force cu o cabină joasă de concepție proprie și, în sfârșit, seria T 158 Phoenix Euro III, Euro V și Euro VI.
Cel mai produs vehicul în Kopřivnice
În perioada 1983-2025, Tatra a produs un total de 158.065 de vehicule din toate versiunile seriei T 815, inclusiv prototipuri și vehicule de pre-serie din 1977 până în 1982. De interes este șasiul VP 31 cu patru axe, cu un motor spate, proiectat pentru finalizarea specială a sistemului de artilerie mobilă model 77, care a ieșit de pe linia de producție în formă de serie cu mult înainte de începerea producției reale în serie a seriei T 815. Proiectul noului camion greu a început cu o idee, și trebuie spus că a fost îndeplinită, de a produce până la 15 mii de vehicule pe an. Vehiculele au fost produse atât în Kopřivnice, cât și în Slovacia, în Bánovce nad Bebravou. La un moment dat, vecinul estic producea chiar mai multe vehicule pe an decât uzina mamă.
După 1990, producția a scăzut drastic, la ordinul sutelor de unități pe an. T 815 a gestionat și el această perioadă, iar astăzi își încheie cu mândrie producția în Republica Cehă și în Tatra. Cu toate acestea, continuă să fie produs sub licență în China și India. Transferul de tehnologie din 2023 către compania indiană Beml asigură, într-un fel, o altă „viață” a modelului T 815 în toată regula, cu o cabină presată și sudată de tip COE, după terminarea sa în Europa. Ultimul vehicul T 815-2 TERRA poartă numărul 50008 pe plăcuța sa de producție.