Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Taxa de depozitare nu se incaseaza inca

Operatorii de salubritate sunt cei care vor plati taxa pe deseuri de groapa de gunoi, introdusa la 1 ianuarie 2017, insa momentan normele de aplicare nu sunt gata, a declarat directorul general RER (Recuperare Ecologica si Reciclare).
Ordonanta privind taxa penalizatoare de 80 de lei pe tona de gunoi depozitata la groapa va crea haos si va fi contestata, pentru ca nu se poate crea o obligatie unui salubrist, care deja are un contract in derulare, sa plateasca amenzi, a mai spus, recent, Radu Merica.
 

„Taxa asta este o initiativa buna, menirea ei este sa descurajeze depunerea si sa ofere posibilitatea procesarii deseurilor. Cand vorbim de deseuri vorbim de procesare, ca sa scapi de gropi trebuie sa procesezi cat mai mult, sa ai compost, sa ai incinerare, sa reciclezi. Deci pentru fiecare componenta a deseului trebuie sa existe procesarea respectiva care duce la neutralizare si la folosire alternativa, nu depuneri in groapa. Toata aceasta procesare costa bani. Pentru a crea mecanismul financiar s-a inventat aceasta taxa. Pentru ca poluatorul sa plateasca mai mult, pentru ca cel mai ieftin lucru e sa arunci intr-o groapa. Insa asta este o solutie temporara, cel mai elegant, dar si cel mai scump, este sa incinerezi. Nu avem statii in Romania, insa avem avem multe statii de sortare si firme de reciclare“, a explicat directorul RER.

Articole similare

Ad