Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Transcom a cumpărat un Volvo FH electric pentru curse interne și poartă negocieri și în Germania

Transcom a cumpărat la final de 2024 un camion electric Volvo FH, ca parte a strategiei sale de investiții în tehnologii de viitor, strategie care a presupus anterior achiziționarea a 10 autoturisme electrice Hyundai Kona pentru transportul angajaților și montarea la sediu a circa 160 de panouri solare, cu putere de circa 100 kW – mai mare decât consumul propriu, astfel că de la finalul anului trecut firma este și prosumator.

„Apoi, pentru că aveam infrastructura și voiam să o folosim la maximum, am testat câteva luni, începând din mai 2024, trei camioane electrice, diverse mărci, și am decis în noiembrie 2024 să-l cumpărăm pe unul dintre ele, un Volvo FH de 540 kW, cu cinci baterii și autonomie de 330 km, care avea deja 9.000 km la bord. L-am achiziționat fără să avem contract cu vreun client, considerându-l parte a planurilor noastre de investiții în soluții de viitor și având deja un proiect cu un retailer din zonă pentru ale cărui curse camionul avea aproximativ aceleași costuri totale ca unul diesel. Adică prețul agreat cu reprezentanții Volvo Trucks Romania, cărora țin să le mulțumesc pentru că au fost parteneri buni pe termen lung, a fost suficient de bun încât rata de leasing, calculată pe cinci ani, să fie egală cu suma plătită pentru motorina folosită în mod normal pentru acele curse“, explică Ionuț Podeanu, directorul general al firmei.

Deci clientul nu a oferit un tarif mai mare decât pentru camionul diesel folosit anterior, ci doar are grijă să nu modifice deloc cursele, cum se mai întâmplă uneori.

Autotractorul care are la bord un echipaj lucrează de atunci zilnic, de la ora 16.00 până dimineața la 5.00, când ajunge la sediu și stă la încărcat 8-10 ore la 60 kW, exact când lumina este puternică și este cel mai ieftin să produci energie. Acesta a fost, de altfel, unul dintre marile avantaje în exploatare, în afară de faptul că rutele respective existau de mulți ani și firma le cunoștea bine și considera că i se potrivesc camionului electric. Totul a mers conform planului, și astfel managerul Transcom a înțeles că se pot folosi eficient autotractoare electrice, în anumite situații, deoarece costurile și autonomia sunt în grafic.

Din primăvară compania intenționează să folosească autotractoare electrice – fie pe acesta, fie să achiziționeze altele – pentru curse scurte în vestul Europei, unde deschiderea clienților și disponibilitatea de a oferi tarife mai bune sunt mult mai mari și unde exploatarea ar fi mai profitabilă decât în România, comparativ cu modelele diesel, deoarece nu se mai plătesc taxe de drum în Germania. În timp ce în țară costurile celor două sunt similare și investiția în autotractorul electric a fost făcută mai mult cu gândul la viitor decât la rentabilitate.

Cu unul dintre clienți discuțiile au avansat deja, pentru livrări în orașe mari din Germania, unde nu prea se mai poate lucra fără vehicule cu emisii zero.

Spre deosebire însă de camionul actual, care a fost inclus în bugetul de investiții pentru viitor, următoarele nu vor mai fi cumpărate decât dacă există un contract ferm.

Articole similare

Ad