Ad
Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad
Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad
Ad

Transportatorii au obținut în urma protestului din 29.09 publicarea proiectului de amnistie fiscală

Transportatorii rutieri membri FORT, ATM Bucovina, UNTRR şi Apulum au organizat ieri, 29.09.2021, în fața Guvernului, un protest privind cele mai acute probleme din industrie: reîncadrarea diurnei ca venit salarial, criza de pe piața RCA și carantinarea șoferilor profesioniști.

Delegația formată din reprezentanții asociațiilor a obținut publicarea propunerii legislative pentru anularea unor obligaţii fiscale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative la Camera Deputaților, precum și promisiunea Guvernului că în termen de 6 săptămâni acesta ar urma să fie aprobat de Parlament.

În ciuda dificultăților majore legate de impactul pandemiei Covid 19, precum și de prevederile discriminatorii ale legislației europene din cadrul Pachetului Mobilitate 1, în loc să fie sprijinită la nivel național, industria de transport rutier din România este amenințată cu falimentul prin acțiunile ANAF, care au vizat impozitarea retroactivă pe ultimii 5 ani a diurnei plătite de transportatorii români șoferilor profesioniști de transport internațional, care nu au activitate pe teritoriul ţării noastre, deși aceasta situație este o consecință a volumului redus de exporturi al României în ultimii 30 de ani.

FORT, ATM Bucovina, UNTRR, Apulum s-au angajat să urmărească evoluția legislativă a proiectului de lege, urmând ca de luni să meargă în Parlament. Totodată, va fi înregistrată o nouă cerere pentru un mare protest național în Piața Victoriei din București în data de 17 noiembrie 2021.

Totodată, în cadrul întâlnirii, asociațiile patronale au primit promisiunea că șoferii profesioniști vor fi exceptați de la măsura carantinei, însă la finalul ședinței de Guvern, prim-ministrul Florin Cîţu a declarat în conferința de presă că decizia de carantinare a șoferilor profesioniști nu depinde de Guvern, ci de specialiști, urmând ca astăzi să aibă loc o întâlnire cu Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. Transportatorii solicită excluderea șoferilor profesioniști de la măsurile de carantină, pentru a evita ca în perioada următoare să apară întreruperi ale lanțurilor de aprovizionare.

Legat de RCA, Guvernul are programate discuții cu Autoritatea de Suraveghere Financiară (ASF) pentru a se asigura că procedura de clasificare a asiguraților cu risc ridicat de la Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) funcționează în mod real, pentru a preveni derapajele din piață. În cazul în care un client primește de la cel puțin trei asigurători diferiți oferte ale căror prime de asigurare RCA sunt cu 36% (factorul N) mai mari față de tariful de referință, aferent segmentului de risc din care face parte, este încadrat în categoria asiguraților cu risc ridicat, potrivit Legii nr. 132/2017. Astfel, acesta se poate adresa BAAR pentru o ofertă RCA.

Articole similare

Ad