AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad

Traseele, prelungite pana la sfarsitul anului

Ordonanta de urgenta pentru prelungirea perioadei de valabilitate a programului de transport judetean pana la 31 decembrie 2013, inclusiv pentru traseele cuprinse in zona metropolitana Ilfov, a fost publicata in Monitorul Oficial in a doua parte a lunii trecute. Urma implicit sa fie prelungite si licentele de trasee judetene, iar procedura trebuia stabilita rapid, astfel incat Autoritatea Rutiera Romana sa poata incepe eliberarea noilor licente cat mai curand. Problema este ca multi operatori au participat la licitatia programului interjudetean cu masinile de la judetean, iar vehiculele trebuie sa intre pe noile trasee castigate de la 1 mai.
 

Asa cum a promis, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) a emis o ordonanta de urgenta prin care se prelungeste perioada de valabilitate a programului de transport judetean pana la 31 decembrie 2013. Asta inseamna ca la sfarsitul lunii septembrie trebuie organizata atribuirea traseelor judetene pentru intervalul 2013-2019, conform programului deja stabilit. Principala problema o reprezinta acum faptul ca multe dintre vehiculele care operau pe traseele judetene au fost inscrise la atribuirea programului de transport interjudetean, au castigat si ar trebui de la 1 mai sa intre pe cursele respective. Carausii trebuie, prin urmare, sa prezinte alte vehicule in vederea prelungirii licentelor de traseu pentru judetean pana la sfarsitul anului, dar acestea trebuie sa respecte capacitatea de transport si punctajul cu care s-a castigat initial (an de fabricatie si clasificare). Numai ca o echivalare efectiva a punctajului este greu de facut, intrucat in 2008 s-a licitat cu masini clasificate pe stele, iar acum clasificarile sunt pe categorii. Reprezentantii autoritatilor competente urmau sa dea un raspuns rapid si in aceasta privinta, astfel incat ARR sa poata incepe cat mai repede eliberarea noilor licente.
Pentru firmele de transport exista si optiunea – in cazul in care nu au de unde sa faca rost de alte masini corespunzatoare – sa renunte la cursele interjudetene proaspat castigate (mai ales daca sunt multi castigatori si aranjamentul nu le convine) pentru a nu pierde traseele judetene. Dar cine ar fi dispus sa renunte la cursele interjudetene asa de greu castigate pentru un traseu judetean asupra caruia planeaza atatea incertitudini? O alta posibilitate este de a incerca inlocuirea vehiculelor cu care au licitat acum la interjudetean, intrucat in acest caz se pot compara mere cu mere si lucrurile ar fi mai simple.
Pentru noua atribuire de trasee judetene din toamna ar urma sa fie preluate criteriile din ordinul 240, cu exceptia celor care au fost suspendate in instanta, referitoare la insolventa si la datoriile la bugetul de stat, ne-au aratat surse din MDRAP.

„Frecusuri“ de ordin juridic
La MDRAP au fost primite in ultimele luni numeroase semnale de la Consiliile Judetene …

Articole similare