Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Uniunea Europeană recunoaște lipsa acută de forță de muncă din transportul rutier

IRU salută comunicarea Uniunii Competențelor a Comisiei Europene și recunoașterea clară a crizei de forță de muncă din sectorul transportului rutier, întrucât se pun astfel bazele pentru acțiuni ulterioare în rezolvarea acestei probleme.

Strategia Comisiei abordează deficitul de forță de muncă și deficitul de competențe în mai multe industrii, concentrându-se pe educația și formarea profesională, îmbunătățirea calificărilor, mobilitatea lucrătorilor profesioniști și recunoașterea calificărilor, inclusiv din țări terțe.

În timp ce acordă prioritate STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) și mediul academic, Comisia subliniază, de asemenea, nevoia de formare profesională mai puternică și de perfecționare continuă, care sunt, de asemenea, esențiale pentru transportul rutier.

Reprezentantul Uniunii Transporturilor Rutiere Internaționale (IRU), Raluca Marian, a declarat: „Este încurajator să vedem Comisia Europeană recunoscând lipsa acută de forță de muncă în transportul rutier. Această strategie este un pas vital către construirea unei forțe de muncă din UE mai puternice, pregătite pentru viitor. IRU se angajează să colaboreze cu factorii de decizie pentru a transforma această recunoaștere în soluții concrete care să atragă, să formeze și să rețină profesioniști calificați, asigurându-se că mobilitatea și economia Europei continuă să prospere”.

Pentru a se asigura că strategia are un impact real asupra transportului rutier, IRU solicită Comisiei să o consolideze cu măsuri specifice, inclusiv:

  • Clarificarea cerințelor de vârstă minimă pentru a face profesia mai accesibilă tinerilor șoferi;
  • Modernizarea cursurilor de formare și carieră pentru a îmbunătăți reținerea și dezvoltarea profesională;
  • Consolidarea cadrelor de calificare pentru coerență și mobilitate în întreaga UE;
  • Extinderea mecanismelor de sprijin financiar pentru a îmbunătăți accesul la oportunități de calificare și recalificare;
  • Armonizarea recunoașterii calificărilor șoferilor din țări terțe pentru a sprijini mobilitatea forței de muncă;
  • Raționalizarea proceselor de viză și permis de ședere pentru a atrage lucrători calificați în transporturi;
  • Integrarea prevederilor specifice sectorului în viitoarea strategie a UE privind vizele și în parteneriatele pentru talente.

Inițiativele conduse de IRU, cum ar fi STEER2EU și SDM4EU, oferă deja soluții structurate, transfrontaliere pentru forța de muncă. Alinierea acestor eforturi la strategia Uniunii Competențelor va contribui la construirea unei forțe de muncă rezistente și calificate în domeniul transporturilor.

IRU așteaptă să colaboreze îndeaproape cu instituțiile UE și cu părțile interesate pentru a transforma această recunoaștere în acțiuni concrete care să asigure viitorul sistemului de transport al Europei.

Sursa foto: IRU

Articole similare

Ad