Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

UNTRR solicită deblocarea frontierelor pentru camioanele româneşti

În contextul războiului din Ucraina, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a solicitat Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne și Ambasadei Ucrainei în România să intervină la autoritățile ucrainene, pentru a permite accesul în zona punctelor de trecere a frontierei pentru acțiuni umanitare, destinate atât refugiaților ucraineni, cât și șoferilor profesioniști care așteaptă la ieșirea din această ţară.

Şoferii profesioniști români care au fost surprinși de război pe teritoriul Ucrainei se confruntă în prezent cu probleme umanitare, fiind blocaţi cu camioanele în vămile ucrainene localizate la frontierele Ucrainei cu România și Republica Moldova. Aceştia nu mai au apă și alimente, întrucât Crucea Roșie sau alte instituții nu au posibilitatea de a ajunge până la ei, ci, din contră, sunt expuși unor infractori deghizați în oficiali, care merg să ceară bani de la șoferi.

Vămile aflate la frontierele României cu Ucraina sunt blocate cu refugiați cărora autoritățile vamale ucrainene le acordă prioritate, însă şi conducătorii auto profesioniști români trebuie să beneficieze de asistență de urgență pentru repatriere.

Autoritățile române trebuie să intervină de urgență la autoritățile vamale ucrainene pentru ca acestea să faciliteze atât trecerea refugiaților ucraineni, cât și a transportatorilor rutieri români, fără blocaje și fără a le solicita plata unor „atenții” de 300-500 de euro, se arată într-un comunicat UNTRR.

O altă problemă îngrijorătoare semnalată de transportatorii români este legată de confiscarea de către autoritățile ucrainene a mărfurilor plătite de clienții europeni exportatorilor din Rusia și care sunt transportate de firme din România sau refuzul autorităților vamale ucrainene de a îndeplini formalitățile vamale necesare în vederea fluidizării fluxului operațional.

UNTRR semnalează incertitudinea generată de practica autorităților ucrainene de a confisca mărfurile transportate de firmele românești care au fost preluate din Federația Rusă – chiar dacă mărfurile au fost încărcate din Rusia înainte de 24 februarie a.c. – și au fost complet plătite de clienții UE înainte de încărcare. Prin confiscarea acestor mărfuri, autoritățile ucrainene penalizează numai operatorii de transport și clienții din România și alte țări europene care sprijină Ucraina cu preluare refugiați și ajutoare umanitare, fără a penaliza de fapt firmele exportatoare din Rusia, care și-au încasat banii pe mărfuri.

UNTRR a solicitat prim-ministrului României ca Guvernul să acorde compensări pentru pierderile suferite de cărăuşii români prinși în evenimentele din Ucraina, precum și măsuri de susținere a eforturilor industriei transporturilor rutiere implicate în acțiunile de ajutor umanitar pentru Ucraina și refugiații de război.

Articole similare

Ad