Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

UNTRR solicită eliminarea controalelor la frontiera cu Bulgaria

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) condamnă votul Austriei împotriva aderării României – și a industriei de transport rutier – la spațiul Schengen și solicită Guvernului României eliminarea controalelor la frontiera cu Bulgaria Comunicatul trimis de asociația profesională amintește că votul negativ al Austriei afectează cel mai mult, dintre toarte ramurile economice, industria de transport rutier – cel mai mare exportator de servicii al României. Și astfel Austria dă o puternică lovitură economiei românești, în care are interese majore.

Dacă Austria ar fi vrut să transmită un semnal, așa cum pretinde, împotriva extinderii Schengen, atunci ar fi trebuit să nu accepte nicio țară candidată, continuă UNTRR. „Votul selectiv demonstrează, prin acceptarea Croației și respingerea României și Bulgariei, o abordare subiectivă și neprincipială care a torpilat unitatea Uniunii Europene sub atenta supraveghere a Comisiei Europene. În aceste condiții, este greu de înțeles votul favorabil al României și Bulgariei pentru aderarea Croației la Schengen.“ UNTRR își exprimă profunda nemulțumire că celelalte state membre UE, mai ales marile democrații occidentale, au abandonat principiul îndeplinirii obligațiilor tehnice ca fiind necesar și suficient pentru includerea României și Bulgariei în spațiul Schengen. „Schimbarea regulilor la finalul jocului numai pentru o parte din candidați dovedește aplicarea clară de tratament inegal și preferențial. Oare acestea devin noile principii ale Uniunii Europene?“ Reprezentanții UNTRR sunt de părere că, dacă Austria și celelalte state membre UE vor să schimbe condițiile de aderare în spațiul Schengen, trebuie să le impună pentru viitoarele țări candidate, nu pentru cele existente, cărora li s-a solicitat îndeplinirea unor condiții clare, pe care ele le-au îndeplinit deja.

În aceste condiții, deoarece România și Bulgaria au aderat împreună la UE și au făcut în permanență echipă pentru intrarea în spațiul Schengen împreună, este necesară continuarea eforturilor comune pentru aderarea la spațiul Schengen. Și în acest spirit de solidaritate UNTRR solicită Guvernului României ca împreună cu Guvernul Bulgariei să soluționeze urgent și pragmatic simplificarea până la eliminare a controalelor în frontiera dintre cele două țări. În plus, executivul de la București trebuie să continue și să intensifice eforturile pentru atingerea obiectivului de aderare a României la spațiul Schengen împreună cu Bulgaria în 2023.

„Poate că Uniunea Europeană nu e perfectă, dar România nu poate avea altă apartenență decât la UE, tot așa cum, deși democrația nu e un sistem perfect, până în prezent nu se cunoaște altul mai bun“, se arată în încheierea comunicatului.

Articole similare

Ad