
Deoarece, așa cum v-am informat deja, pe 25 martie intră în vigoare noua structură a eurovinietei, al cărei nivel este determinat în mare măsură de clasa de emisii de CO2, asociația olandeză de transport și logistică TLN avertizează asupra faptului că aceste emisii, care se găsesc în documentele de înmatriculare, nu sunt mereu prezentate cu acuratețe, iar în cazul unor vehicule chiar lipsesc. Deci firmele de transport care trec prin țări unde se plătește eurovinieta trebuie să verifice cu atenție clasa de emisii de CO2.
Noua structură a eurovinietei, amintește TLN, se bazează pe legislația UE, și la fel se va întâmpla și cu taxa de drum pe kilometru care va intra în vigoare în Olanda la jumătatea anului viitor. Același model este deja în vigoare în Germania și Austria, deci îl cunoașteți bine de peste un an. Pentru calcularea tarifelor, autovehiculele sunt clasificate pe categorii (și subcategorii) în cinci clase de emisii de CO2, de la 1 la 5, în aceasta din urmă intrând cele fără emisii. Iar cele din clasele 2-5 beneficiază de reduceri de taxă, deoarece sunt cu 5%, 8%, 50% și respectiv 100% mai curate decât standardul stabilit de reglementările de mediu. În plus, în clasa 1 există o subdiviziune bazată pe standardul Euro (de la Euro 0 la Euro 6).
De asemenea, există 18 grupe de vehicule după numărul de axe, configurație (un singur vehicul sau un ansamblu) și masă maximă tehnic admisă. Iar vehiculele din grupuri pentru care nu au fost încă stabilite valori de referință ale emisiilor de CO2 se încadrează automat în clasa 1 sau 5. Autovehiculele sunt reclasificate la fiecare șase ani, deci unul cu data primei înmatriculări la 1 mai 2024 care face parte din clasa 3 va rămâne în această clasă până la 1 mai 2030, după care este determinată din nou clasa, de obicei una inferioară, deoarece standardele se înăspresc constant.
Pentru unele vehicule nu se determină nicio clasă de emisii de CO2: vehiculele cu destinație specială, cele de teren și cele care au codurile caroseriei 9, 10, 15, 16, 18, 19, 20, 23, 24, 25, 26, 27, 28 și 31, pentru care clasa de emisii de CO2 este 1. Iar pentru vehiculele hibride clasa de emisii este calculată pentru ambii combustibili și pentru a se determina valoarea eurovinietei se ia în considerare clasa cea mai mică.
TLN mai arată că în unele cazuri camioanele pot să fie clasificate diferit pentru taxa de drum din Germania, din Austria și din Olanda, deși teoretic nu ar trebui să fie așa. De exemplu, multe camioane diesel relativ tinere pentru Germania și Austria sunt în clasa 2 sau 3, dar în Olanda pot fi în clasa 1, din cauză că lipseau date pentru a determina clasa de emisii de CO2. Or, dacă datele de la producător sau importator sunt incomplete, vehiculul va fi plasat automat în clasa 1. Impresia TLN este că multe camioane (în special autotractoare) înmatriculate în Olanda fără o inspecție separată sunt încadrate într-o clasă de emisii de CO2 prea scăzută, ceea ce poate duce la un cost suplimentar anual de aproape 300 de euro. Potrivit estimărilor actuale, ar putea fi vorba de peste 1.000 de vehicule.
Sursă foto: TLN