Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

viaTOLL, un nou sistem de plata a taxelor de drum in Polonia

Incepand cu 4 iulie, pe o retea de 1.650 km de autostrazi, drumuri expres si nationale, soferii vehiculelor mai mari de 3,5 t trebuie sa achite o taxa care variaza in functie de categoria drumului si nivelul ecologic.
Astfel, pentru traversarea unui kilometru de autostrada se poate plati 20-53 grosz (1 zlot=100 grosz) si 16-43 grosz pentru drumurile nationale (1 euro=cca 4 ZT).

Pentru operarea sistemului viaTOLL, Kapsch Telematic a distribuit deja 410.000 de instalatii viaBox.
30% dintre acestea functioneaza pe modelul post-pay, ceea ce inseamna ca, in baza unui contract incheiat intre beneficiar si viaTOLL, facturile sunt eliberate la o luna de la utilizarea serviciului. Cea mai mare parte a utilizatorilor prefera sistemul prepay, soferul fiind nevoit sa incarce instalatia viaBOX in statiile de carburant, la standurile viaTOLL. In Polonia exista 200 de astfel de puncte.
Incepand cu ianuarie 2012 reteaua rutiera care se supune acestui sistem va fi marita cu 400 km. Asa se va intampla si in urmatorii trei ani, ajungandu-se in final la 4.000 km.
Autostrazile A2 si A4, fiind privatizate, au un alt statut, iar soferii trebuie sa plateasca separat alte taxe.
Din punct de vedere geografic 90% din drumurile care se supun acestui sistem de plata sunt localizate in vestul Poloniei. Pentru a monitoriza functionarea sistemului si plata taxelor, Inspectia de Transport Rutier va opera 100 de vehicule, echipate corespunzator. Potrivit estimarilor Kapsch, in jur de 450.000 de autobuze si camioane vor utiliza instalatiile viaBox pe drumurile poloneze numai in acest an.

Articole similare

Ad